Ugljanin za izborni poraz krivi sve, osim sebe samog

0
861
blank
Foto: sda.rs

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da je od ovih izbora autonomija Sandžaka donja crta za sve bošnjačke partije koje budu izlazile na budućim izborima.

On je na konferenciji za novinare rekao da je njihov program na parlamentarnim izborima u Srbiji u šest sandžačkih opština podržalo ukupno 20.554 mladih ljudi.

“Ljudi su nedvosmisleno time rekli da ne žele više da im se diktira iz Beograda. Ovi izbori su bili nekorektan i nepošten osvajački pohod, borba Davida i Golijata“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da su neki od njihovih glasača prešli na “agresorsku stranu”, dok su se drugi prodali za pare ili pobjegli.

“Što se lokala tiče, mi imamo interes da se u svim skupštinama u Sandžaku obezbijede stabilne skupštinske većine. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici treba da se obezbijede prvenstveno stabilne bošnjačke skupštinske većine, u koje svakako treba da se uključe i Srbi i da se ravnopravno prema procentu dobijenih glasova dijele nadležnosti i odgovornosti“, rekao je Ugljanin.

On je odgovarajući na pitanje radija Sto plus o tome da li je i dalje na snazi Deklaracija o strateškom partnerstvu sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) rekao da su svi raniji sporazumi prošli i da je pred njima stvaranje novih sporazuma i odnosa.

Ugljanin je ponovio stav da Bošnjaci nisu niža rasa, kao ni da stanovnici Sandžaka nisu građani drugog reda.

“Jugoslovenska kriza još uvijek nije završena, pred nama je rješavanje krupnih političkih i teritorijalnih sporova između novonastalih država i naroda na Balkanu. Mi ćemo nastaviti napore za postizanje jasno definisanog cilja, a to su automija Sandžaka i vraćanje Bošnjacima statusa naroda, kao i pravo Bošnjacima na adekvatnu proporcijalnu zastupljenost svim državnim organima sa javnim ovlašćenjima“, rekao je Ugljanin.

Izvor: Radiostoplus.com