Uhapšen general Armije BiH Ramiz Dreković

0
909
blank
Screenshot/Al Jazeera

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića koji je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1995. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Sarajeva lišili slobode osumnjičenog Ramiza Drekovića, rođenog 10. maja 1956. godine u Tutinu, Srbija. Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, navodi se u saopćenju.

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu strogo povjerljivu komandu artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

“Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oružja velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine te je usljed eksplozije granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata. Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”, navode iz Tužilaštva BiH.

Nakon što bude priveden postupajućem tužiocu, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Podsjećamo, Dreković je tokom rata obavljao dužnost komandanta Četvrtog i Petog korpusa Armije RBiH. Naredbom Predsjedništva BiH, generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković bili su komandanti Petog korpusa koji je 21. oktobra 1992. godine formiran na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine.

Dreković je 19. januara 1994. godine preuzeo Četvrti korpus Armije RBiH, a nakon komandovanja Četvrtim korpusom obavljao je i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. aprila 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala (generalmajora).

Uhapšen je u svom stanu u Alipašinoj ulici i trenutno se nalazi u prostorijama SIPA-e, a u toku dana će biti predat Tužilaštvu BiH.