Ukinute COVID potvrde za ulazak u Crnu Goru

0
581
blank
Foto: Vlada CG

Vlada Crne Gore dodatno je ublažila epidemološke mjere na osnovu čega se ukida obaveza posjedovanja COVID potvrda za ulazak u ovu zemlju.

Konstatujući da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori povoljna, posjedovanje COVID potvrda se ukida za boravak u ugostiteljskim objektima i kulturnim ustanovama, za prisustvo sportskim događajima, u fitnes centrima i dječijim igraonicama. Potvrde više neće biti potrebne ni za prisustvo javnim okupljanjima, kao što su priredbe, politički i privatni skupovi u zatvorenim javnim mjestima.

Novim mjerama je dozvoljeno da broj posjetilaca na javnim priredbama i manifestacijama bude 100 osoba, te je dozvoljeno da se sahrane obavljaju uz prisustvo takođe do 100 osoba.

I dalje će ostati zabrana posjete pacijentima u bolnicama, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je dodao da će biti dozvoljene samo posjete kovid pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Galić je saopštio podatke za posljednje dvije sedmice, kada je u Crnoj Gori broj novooboljelih bio manji za preko 60 posto u odnosu na dvije sedmice ranije. Takođe, u posljednje dvije sedmice je smanjen broj preminulih za skoro 65 posto u odnosu na prethodni period, a 90 posto preminulih pacijenata bilo je nevakcinisano, rekao je Galić.

Nove mjere će važiti do 25. marta. Nošenje maski će i dalje biti obavezno, a nadležni kažu da će ta mjera biti posljednja koja će biti ukinuta.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je zabilježeno 86 novih slučajeva zaraženih.

Najviše u Podgorici 30, Pljevljima 10 i Baru devet slučajeva. Dvije osobe su preminule. Trenutno je aktivno 786 slučajeva COVID-19. Od početka pandemije u Crnoj Gori se zarazilo ukupno 231.313 osoba, a preminule su 2.692 osobe.