ULTIMATUM BEOGRADU: Ili sankcije Rusiji, ili prekid pregovora sa EU

0
368
blank
Foto: European People's Party

Evropski parlament pozvat će EU da ne nastavlja pristupne pregovore sa Srbijom sve dok se Beograd ne uskladi sa politikom sankcija prema Rusiji i ne postigne značajan napredak u reformama, piše u izvještaju ovog parlamenta o strategiji proširenja EU.

U izvještaju, čiji je autor poslanik grupe Socijalista i socijaldemokrata Tonino Picula, navodi se da EU treba da postavi kao prioritet usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom, javlja RTS.

EU se poziva i da razmotri korištenje evropskih fondova namijenjenih Srbiji, “posebno projekata finansiranih u okviru Ekonomsko-investiocionog plana za zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da sva izdvajanja iz EU budžeta budu potpuno saglasna sa njenim sopstvenim strateškim ciljevima i interesima”.

O izvještaju o “Novoj strategiji proširenja” će se glasati na sjednici spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta 13. oktobra, a o njegovom sadržaju je kroz kompromisne amandmane već postignuta saglasnost najvećih političkih grupa narodnih stranaka, socijalista i socijaldemokrata, zelenih i grupe Obnovimo Evropu.

U usaglašenom tekstu amandmana poziva se Srbija da se “sistematski usklađuje sa svim restriktivnim mjerama EU prema Rusiji, i mjerama generalno”, kao i da demonstrira napredak u demokratiji, vladavini prava i prigrli evropske vrijednosti i prioritete.

U dijelu izviještaja koji govori o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament poziva EU da pojača svoj angažman kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum “zasnovan na međusobnom priznanju dvije strane, u okviru dijaloga”.

To je, kako se ocjenjuje, ključno za njihov napredak ka EU i ujedno nešto što će “doprinijeti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu”.

Nakon glasanja na spoljnopolitičkom odboru 13 oktobra, izvještaj o “Novoj strategiji proširenja EU” trebalo bi da bude usvojen u formi rezolucije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u novembru.

Rezolucija nema obavezujuću snagu, već će kao preporuka biti poslata Evropskoj komisiji i zemljama članicama, ali ima političku težinu koju mogu da uzmu u obzir i druge evropske institucije.