Umihana Rašović Kasumović: Bošnjaci u Švedskoj su uspješni u svim branšama

0
910
blank
Foto: eslov.vansterpartiet.se

Umihana Rašović Kasumović Bošnjakinja je koja se dugi niz godina bavi politikom u Švedskoj, a za Preporod.info je govorila o položaju Bošnjaka i ramazanima u ovoj skandinavskoj zemlji.

Bošnjaka u Švedskoj ima oko 100 000, kazala je Umihana, što je veoma značajan broj.

“Bošnjaci su u Švedskoj veoma uspješni u svim branšama i najbolje su integrirani u društvo. Smatram da vlast treba da bude ogledalo društva i veoma je važno da budemo dio vlasti u zemlji u kojoj živimo, a kako bismo zadržali svoj identitet i religiju”, istakla je ona.

Ocijenila je kako je nužno i da Bošnjakinje budu političke aktivne.

“Ukoliko želimo da promijenimo svijet, ukoliko želimo da spriječimo da nam se historija ponavlja, bitno je da budemo politički aktivne. Moramo da počnemo od sebe, da tražimo svoja prava, treba da ponosno kažemo: išla sam na časove maternjeg jezika, član sam u bošnjačkim udruženjima, pripadam Islamskoj zajednici, oblačim se onako kako želim i uspjela sam u švedskom društvu, a odavno sam državi vratila sve ono što je uložila u mene kad me je primila. Prema posjednjim podacima, djevojčice koje su došle iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka danas predstavljaju najobrazovaniju grupu u Švedskoj i aktivne smo u svim branšama”, naglasila je Umihana.

blank
Foto: Lennard Anderson/skd.se

Bošnjaci u Švedskoj organizirani su kroz Islamsku zajednicu Bošnjaka, imaju svoja aktivna udruženja, dopunske škole, čak i radio na bosanskom jeziku.

“U Švedskoj djeluje više od 50 bošnjačkih udruženja u kojima se njeguje bošnjačka tradicija i kultura. Roditelji također nastoje isto to prenijeti na svoju djecu, tako danas i ja, zahvaljujući svojim roditeljima, ovaj razgovor sa vama mogu obaviti na bosanskom jeziku. Također, želim istaći da, iako djeluje vrlo jaka propaganda protiv islama, mi pokazujemo i dokazujemo šta je islam – vjera mira. Tako i u ovim teškim danima uzrokovanim virusom COVID-19 muslimani su svojim komšijama u Švedskoj na raspolaganju kako bi im olakšali, tako da se nadam da će ovaj virus koji je zadesio cijeli svijet otkloniti predrasude o islamu”, navodi ona.

Bošnjaci u Švedskoj i u toku mjeseca ramazana organizuju brojne aktivnosti.

“Kao pojedinci se moramo mnogo potuditi da napravimo ambijent kakav je u Bosni i Hercegovini. Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj posebno se trudi kada dođe mjesec ramazan, organizuju se zajednički iftari, teravih namazi, noćni namazi, predavanja, pozivaju nas da naučimo što više u toku ramazana. Organizuju i brojne aktivnosti za djecu. Tako da možemo kazati da nastojimo što više njegovati duh ramazana”, kazala je ona.

Ocjenjujući kako kako ramazan za nju predstavlja jedinstvo, pozvala da čvrsto budemo jedni uz druge, jer ćemo tako lakše prebroditi sve nedaće sa kojima bivamo suočeni. 

Izvor: Preporod.info