Usame obećao i u Suljovo ime: Nećemo se više miješati u organizovanje Islamske zajednice!

0
335
blank

Da su bošnjačko nejedinstvo i raskol u Islamskoj zajednici direktan produkt sukoba bošnjačkih političkih stranaka i njihovog miješanja u odnose unutar ove vjerske zajednice odavno je poznata stvar. No, sada o tome imamo i direktno priznanje i potvrdu od strane čelnika jedne od dvije političke opcije direktno involviranih u odnose unutar Islamske zajednice. Istovremeno, dobili smo i javno obećanje da će dogovorom SDA Sandžaka i SPP prestati sve njihove podrivačke aktivnosti u tom pravcu.

Naime, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, govoreći na nedavnoj konferenciji za medije o tome šta je njegova stranka doprinijela Islamskoj zajednici, u jednom trenutku izjavio je da su se SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i SPP obavezale “da se više neće miješati u organizovanje Islamske zajednice”.

“Dvije najznačajnije bošnjačke partije su, nakon petnaest godina sukoba, uspjele da dogovore da podržavaju da bude jedna Islaska zajednica, sa svim pravima kao Srpska pravoslavna crkva. Sa sjedištem u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu. Time su sve dvije stranke obavezale da neće više miješati u pitanje organizovanja Islaske zajednice i Bošnjačko nacionalno vijeće više neće biti mjesto odakle će se ugrožavati Islamska zajednica. Vraćanje jedinstva IZ je od sada samo posao rukovodstva Islamske zajednice”, kazao je Zukorlić.

Po prvi put nakon raskola u Islamskoj zajednici imamo direktno priznanje o političkoj pozadini ovih procesa, a Zukorlićeva izjava da se dvije stranke neće dalje uplitati u odnose u Islamskoj zajednici upravo je najbolja potvrda duboke odgovornosti politike za unutarbošnjačke podjele.

Ruku na srce, Zukorlić mlađi nije krivac u cijeloj ovoj priči, jer je on na čelo jednog od političkih aktera u ovim procesima došao tek nedavno, nakon iznenadne smrti svoga oca.

Podsjećamo, SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) nedavno su se sporazumom obavezale da će raditi na postizanju jedinstva unutar Islamske zajednice, na taj način što se više neće uplitati u odnose unutar te zajednice.

Ugljanin i Zukorlić, vođeni sopstvenim političkim interesima, lahko su se dogovorili. Kao da nikad ništa nije ni bilo. Hoće li se lahko moći izmiriti duboko podijeljena i posvađana braća, rođaci i komšije Bošnjaci, ostaje da se nadamo. Ostaje i nadanje da će na narednim izborima, političke snage koje su kumovale nejedinstvu Bošnjaka u Sandžaku, biti zasluženo i kažnjene.

Izvor: Sandzacke.rs