Usame Zukorlić kontrirao Ugljaninu: Bošnjaci su ugroženi na Kosovu!

0
371
blank

Osim Srba, na teritoriji Kosova i Bošnjaci se osjećaju ugroženo. Tim povodom je lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao da mu je dio političkih predstavnika Bošnjaka na Kosovu prenio da imaju namjeru da pokrenu inicijativu da se formira i zajednici bošnjačkih opština. Za Politiku kaže da je potrebno da bi se, kako je rekao, čuo i njihov glas.

Narodni poslanik Zukorić navodi kako godinama sluša kako Albanci žele da dobiju drugu državu na Balkanu, pored Albanije, da Srbija želi da se ispoštuje Briselski sporazum i da se poslije jednu deceniju obrazuje ZSO, a upitao je šta u tom slučaju dobijaju kosovski Bošnjaci.

Prem njegovim riječima, Bošnjaci u Sredačkoj župi, kod Prizrena, nisu ostvarili pravo da imaju potpredsjednika opštine, niti da imaju deset odsto zaposlenih u ustanovama. Dodaje i da je Mamuša, gdje živi oko 5.000 stanovnika pretežno Turaka koja je 2008. godine dobila godine status opštine, pa pita zašto status opštine nema i Sredačka župa, ili Gora.

“Razgovarao sam sa političkim rukovodstvom Bošnjaka na tom području, i kazali su mi, dio njih, da imaju namjeru da pokrenu inicijativu o zajednici bošnjačkih opština. Hoće konačno da se čuje i njihov glas, a da niko ne priča u njihovo ime”, kaže Zukorlić.

Poručio je da mir nema alternativu, i da bez mira nema sreće, zbog čega će njegov poslanički klub u Skupštini Srbije pružiti maksimalnu podršku na putu stabilizacije odnosa na Balkanu.

Izvor: Politika.rs