Usame Zukorlić: Potreba za istinom ispred emocija

0
799
blank
Screenshot: A1

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin rahmetli Muamera Zukorlića, Usame rekao je danas da je ekshumacija tijela njegovog oca težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

On je novinarima u Orlju, gdje se danas vrši ekshumacija tijela nekadašnjeg lidera SPP i sandžačkog muftije, kazao da je zahvalan pravosudnim organima Srbije na tome što su uvažili zahtjeve porodice da se formira međunarodni ekspertski tim koji će nadgledati čitav proces, prenosi radio Sto plus.

“Tu je direktor sudske medicine iz Sarajeva profesor Nermin Sarajlić i profesor iz Hamburga”, izjavio je Usame Zukorlić.

On je najavio da će njegov otac, nakon obdukcije, biti ukopan u haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

“Od trenutka kad je ukopan u Orlju, što je bila želja porodice, trpjeli smo pritiske prijatelja i javnog mnjenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada. Bog dragi je odredio da se desi ekshumacija, otvorena je mogućnost da se ispravi jedna historijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje”, dodao je Usame.

blank

Ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića sprovodi se u sklopu istrage koju vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru, a po krivičnoj prijavi koju je Usame Zukorlić podnio Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću.

On je tužilaštvu predao nalaze dvije međunarodne laboratorije koji pokazuju, kako je rekao u obraćanju javnosti, da je njegov otac otrovan.

Usame je istakao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je Muamer otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Bivši sandžački muftija preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini. Kao uzrok smrti tada je navođen srčani udar.

Izvor: Radiostoplus.com