Uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća

0
1087
blank
Foto: VKBI

Nakon potpisanog Protokola o o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23. decembra 2017. godine, u prostorijama VKBI u Sarajevu 3. februara održana je konstituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Tom prilikom donesena odluka o imenovanju članova Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, navodi se u saopštenju Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Današnjom odlukom stvorili su se svi preduslovi za otpočinjanje institucinalne saradnje VKBI, BNV-a i BV-a, navodi se u saopštenju.

U Ured su imenovani:

  • Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (Bosna i Hercegovina), prof.dr. Nedžad Mulabegović, član Ureda,
  • Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Srbija), Sulejman dr. Ugljanin, član Ureda,
  • Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsad Džudžević, član Ureda,
  • Esad Džudžo (ispred BNV), član Ureda,
  • Alisa Đogović-Murić, (ispred BV u CG), članica Ureda,
  • Emir Zlatar (ispred VKBI), član Ureda.
blank
Foto: VKBI

Prof. dr. Nedžad Mulabegović obavljaće funkciju predsjedavajućeg Ureda do donošenja Poslovnika o radu Ureda.

U informaciji za medije stoji da je na konstituirajućoj sjednici donešen je zaključak kojim su se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori obavezali da finansiraju, u 2018. i 2019. godini, izradu IX i X toma, višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića.

Kako navode, na ovaj način će kapitalni leksikografski projekat višetomnog Rječnika bosanskoj jezika ući u zadnju trećinu realizacije, jer će ostati još pet tomova da se kompletira Rječnik.