Uvoz ovaca i koza iz Albanije ugrožava stočare na Pešteri?

0
802
blank

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović razgovarao je 6. marta u Tirani sa albanskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Nikom Pelešijem o unapređenju saradnje dve zemlje.

Dvije delegacije dogovorile su se da pripreme sve pravne procedure, uz poštovanje sanitarnih zdravstvenih standarda obe države, kako bi se dozvolila trgovinska razmjena koja uključuje izvoz ovaca i koza i njihovog mesa iz Albanije u Srbiju.

Ova vijest bi posebno mogla da utiče na stočare sa područja Pešteri. Kako oni kažu, država ne preduzima nikakve mjere da unaprijedi stočarstvo u stočarski najpotencijalnijem mjestu Srbije.

Premije na stočne proizvode su jako niske, ne isplćuju se redovno i svoje proizvode veoma teško plasiraju na domaćem tržištu.

Uvoz sitne stoke iz Albanije bi jos dodatno mogao da oteža njihov, ionako težak, život. Umjesto da subvencijama pospješuje povećanje stočnog fonda i tako obezbijedi egzistenciju stanovnicima Pešteri, država svjesno smanjuje broj grla jer farmeri nemaju nikakvu računicu da nastave dalje.

Da podsjetimo, sporazum o izvozu mesa u Tursku još nije stupio na snagu iako su ispunjeni svi uslovi za početak njegove realizacije.

Ovdašnji farmeri su u dilemi da li da ulažu i dalje u proširenje sopstvenih kapaciteta ili da napuste sve i odu u inostranstvo, što je zaista veoma tužno za područje koje je nekada imalo kapacitet da snabdijeva cijelu bivšu Jugoslaviju.