Uživo / Izbori za BNV: Izlaznost u Novom Pazaru do 19 sati 34,25 odsto

0
422
blank

Pravo glasa na izborima za novi saziv BNV ima 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. Oni glasaju za jednu od pet izbornih lista – “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo”.

Glasanje na izborima za BNV traje do 20 sati. Biračima koji se u trenutku zatvaranja biračkih mjesta zateknu na biralištu biće omogućeno da glasaju.

20:00 – Zatvorena birališta na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

19:00 – U Novom Pazaru pravo glasa na današnjim izborima do 19 sati iskoristilo je 34.25 odsto upisanih u poseban birački spisak, prenosi RTV Novi Pazar.

Tutin: Do 18 sati, prema uzorku sa osam biračkih mjesta, u toj opštini je 38.7 odsto birača izašlo na izbore.

Sjenica: Do 18 sati glasalo je 37odsto Sjeničaka iskoristilo svoje biračko pravo.

Nova Varoš: Izlaznost do 19 sati 50 odsto odnosno 320 birača koji glasaju na jednom biračkom mjestu.

Prijepolje: Pravo glasa do 19 sati iskoristilo je 42.53 odsto birača.

Priboj: U opštini na Limu glasalo je 37.6 odsto do 19 sati.

18:00 – Koordinator Radnog tijela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović kazao je za RTV Novi Pazar da je izborni proces u Novom Pazaru protiče uredno.

”Nije bilo nepravilnosti ili pritužbi. Imali smo manje tehničke probleme koje uklanjamo u hodu, ali ništa značajno što bi uticalo na izborni proces” kazao je Mahmutović za RTV Novi Pazar.

blank
Foto: SANA

Novi Pazar: Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru do 18 sati glasalo 30.76 odsto Bošnjaka.

Tutin: Do 16 sati 28 odsto birača izašlo na izbore u toj sandžačkoj opštini. Glasanje se odvija na 57 biračkih mjesta.

Sjenica: Do 17 sati glasalo 30 odsto upisanih u poseban birački spisak. U toj opštini glasa se na 35 biračkih mjesta.

Nova Varoš: Izlaznost do 17 časova je 39 odsto odnosno, 340 birača. U toj opštini u poseban birački spisak upisano je 865 Bošnjaka.

Prijepolje: U popodnevnim satima zabilježen je značajno veći broj građana na biralištima u toj opštini. U opštini na Limu Bošnjaci glasaju na 33 biračka mjesta.

Priboj: Biračko pravo u toj sandžačkoj opštini do 17 časova iskoristilo je 36% birača, upisanih u Poseban birački spisak.

16:30 – Izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće prati posmatračka misija Akademske inicijative ”Forum10”. U izjavi za RTV Novi Pazar, koordinator  Fahrudin Kladničanin kazao je da su dobili prijave od pojedinaca i biračkih odbora da svi nisu upisani u poseban birački spisak ili da nisu na istom biračkom mestu na kojem su glasali inače.

To međutim, objasnio je Kladničanin, nije u značajnijoj meri uticalo na izborni  proces,. On kaže da se glasanje na svim biračkim mestima odvija bez problema u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

blank
Foto: SANA

16:00 – Pravo glasa na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) ima 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. U opštini Prijepolje glasa se na 33 biračka mjesta a upisano je 11.938 Bošnjaka, dok u Novoj Varoši glasa njih 865.

Prema podacima radnog tijela koje sprovodi izbore do 16 časova u gradu na Limu glasalo je 3.600 Bošnjaka ili oko 30% upisanih. U susedoj Novoj Varoši do 16 časova glasalo je 330 Bošnjaka, odnosno 35%. Glasanje se u Novoj Varoši vrši samo na biračkom mestu u zgradi Opštinske uprave.

12:30 – Na teritoriji grada Novog Pazara do 12 sati svoje zakonsko biračko pravo iskoristilo je oko 5 odsto upisanih u poseban birački spisak bošnjačke nacionalne manjine.

U poseban spisak na teritoriji grada Novog Pazara upisano više od 60.000 građana, koji glasaju na 67 biračkih mjesta

12:00 – Nosilac “Bošnjačke liste” na izborima za novi saziv Bošnjačkog naiconalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo glasao je danas na biračkom mjestu broj 5 u Tutinu.

Na tom biračkom mjestu birački spisak obuhvata 433 građana bošnjačke nacionalnosti.

blank
Foto: Bošnjačka lista

11:30 – Nosilac izborne liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ Admir Muratović glasao je danas na biračkom mjestu broj 33, u osnovnoj školi “Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru.

On se na biračkom mjestu pojavio u pratnji članova porodice, nešto poslije 11 sati. Na tom biračkom mjestu spisak obuhvata 1.882 građana bošnjačke nacionalnosti, od kojih je do tog trenutka glasalo oko devet odsto.

11:00 – Nositeljica liste Stranke pravde i pomirenja (SPP) na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković glasala je danas na biračkom mjestu broj 48, u Tehničkoj školi u Novom Pazaru. Ona se na biračkom mjestu pojavila u pratnji supruga.

10:00 – Husein Memić, prvi na listi “Sandžačka demokratska partija“ na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), glasao je jutros u 10 časova.

Memić je u pratnji članova porodice glasao na biračkom mjestu broj 66 u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović“. Na tom biračkom mjestu birački spisak obuhvata 1357 građana bošnjačke nacionalnosti.

blank
Foto: RTV Novi Pazar

9:30 – Fuad Baćićanin, prvi na listi “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

On je u pratnji članova porodice glasao na biračkom mjestu broj 57 u novopazarskom Domu zdravlja. Na tom mestu birački spisak obihvata oko 1.000 građana bošnjačke nacionalnosti, od kojih je do tog trenutka glasalo oko dva odsto.

7:30 – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, glasao je jutros u sedam sati na biračkom mjestu u osnovnoj školi “Jovan Jovanović” u Novom Pazaru.

“Želim da svi građani Bošnjaci Sandžaka i Republike Srbije iskoriste svoje pravo, da izađu i glasaju, da učestvuju u izboru novog sastava vijeća. Želim da poručim biračima da što ranije izađu, glasaju i obave svoju dužnost. Bošnjačko nacionalno vijeće je vrlo važna ustanoa, svaki Bošnjak bi trebao da udijeli od sebe učešće u organiziranju tog Vijeća u narednom mandatu.“, poručio je Zukorlić.

blank
Foto: SANA

7:00 – Sva birališta u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu otvorena su jutros u sedam časova i počelo je glasanje za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Predsjednik tog tijela u Novom Pazaru Esad Mahmutović rekao je da je na vrijeme otvoreno 67 biračkih mjesta i da, za sada, glasanje prolazi u najboljem redu.

Ista situacija je i u Sjenici, gdje se Bošnjaci izjašnjavaju na 35 biračkih mjesta, kazao je predsjednik radnog tijela Adnan Ciljević. U Tutinu je otvoreno 57 biračkih mjesta.