UŽIVO / Izbori za BNV

0
1776
blank

Birališta na kojima su Bošnjaci glasali za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatvorena su u 20 sati. U RIK-u kažu da nisu dobili nijedan prigovor ili primedbu na izborni proces.

UŽIVO / Rezultati izbora za BNV

10:00 – Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da su izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) realni i očekivani, iako je svakako očekivao bolji rezultat liste “Vakat je”.

“I dalje smatramo da je to po sastavu ubjedljivo najbolja i najkvalitetnija lista, koja je i tokom kampanje jedina govorila o onome što su nadležnosti nacionalnog vijeća, dok su druge liste slale poruke o velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, pa čak i o asfaltiranju ulica”, istakao je Ljajić.

blank

09:00 – Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović čestitao je na Facebooku pobjedu listi “Samoopredeljenje” poručivši da je ponosan što Bošnjačko nacionalno vijeće nije došlo u ruke Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja.

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam na uspješnim izborima u kojima su pokazali da su politički zreli i sposobni da demokratski odlučuju. Pobjeda liste Samoopredjeljenje uprkos svim uloženim sredstvima, te javnim i tajnim državnim mehanizmima stavljenim na raspolaganje Muameru Zukorliću, donosi poseban osjećaj zadovoljstva i ponosa, posebno zbog činjenice da Vijeće nije palo u Vučićeve ruke (pa i Šešeljeve)”, napisao je Imamović.

blank
Foto: Matica bošnjačka

02:00 – Nosilac liste “Matica bošnjačka“ na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno nacionalno vijeće (BNV) Muamer Zukorlić rekao je večeras da je dobio povjerenje glasača u Novom Pazaru i sa malom razlikom izgubio izbore u Sjenici i Tutinu.

“Tamo je pobijedio politički inat onih koji su tu decenijama na vlasti, gdje su masovno krali i kršili sva izborna pravila. Moramo u budućnosti učiniti sve da skinemo tu crnu mrlju”, rekao je Zukorlić okupljenim simpatizerima ispred svojeg izbornog štaba.

01:45 – Nosilac liste “Vakat je” Sait Kačapor ocijenio je večeras da ta lista nema razloga da bude nezadovoljna postignutim rezultatom na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

blank
Foto: radiostoplus.com

Prema nezvaničnim rezultatima iz štabova učesnika izbora za BNV, ta lista je na trećem mestu, posle “Samoopredjeljenja” Sulejmana Ugljanina i “Matice bošnjačke“ Muamera Zukorlića.

“Treba imati u vidu da su druge dvije liste vodili lideri partija i da je to sigurno imalo uticaja na glasače. Mi smo nezavisna lista i vodili smo blagu kampanju. Postigli smo rezultate zbog kojih nemamo razloga da budemo nezadovoljni”, ocijenio je Kačapor.

01:30– Nosilac liste “Samoopredjeljenje” Sulejman Ugljanin proglasio je večeras pobjedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i poručio da je ono “ostalo i da će i dalje biti bošnjačko”.

Aktuelni predsjednik Veća ocijenio je da su današnji izbori bili najznačajniji za Bošnjake od raspada bivše Jugoslavije i da su Bošnjaci na njima izabrali BNV koje ima ovlašćenja da u razgovoru sa predstavnicima Srbije rješava njihove probleme.

blank
Foto: radiostoplus.com

“Ti problemi su to što Bošnjaci nemaju status naroda i što nije riješen status Sandžaka, koji je okupirana zemlja od 1912. godine. Srbija i Crna Gora nemaju tapiju nad Sandžakom, a ako žele da ga uknjiže kao svoju teritoriju moraće da u Ustavu uknjiže Bošnjake kao narod. Mi smo na tome dobili izbore i to ćemo zastupati”, istakao je Ugljanin.

On je “ljudima u Beogradu koji su htjeli da uzmu BNV” poručio da im je to propalo i da im je “posao bio jalov”.

01:00 – Dragoljub Zindović, predsjednik SNS Prijepolja, čekao je sa Samirom Tandirom u izbornom štabu SPP rezultate izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

blank

Inače Zindović je glasovima SPP izabran za predsjednika opštine Prijepolje iako su bošnjački odbornici većina u ovoj sandžačkoj opštini.

Prije SNS Zindović je bio istaknuti kadar Srpske radikalne stranke.

00:10 – Ugljanin: “Poručujem Vučiću da nikad neće uzeti BNV”

Okupljenim Bošnjacima u Novom Pazaru obratio se i lider liste Sulejman Ugljanin.

“Od večeras imamo novi saziv Vijeća. Najviše vijećnika i najveću podršku dobila je lista Samoopredjeljenje”, rekao je Ugljanin i dodao:

“Naša dužnost je za ljubav Bošnjaka da formiramo Vijeće i da poručimo Vučiću da nikad ne može da dobije Vijeće. Vučić je poražen u Sandžaku. Bošnjaci su na ovim izborima potvrdili da su jedan zreo narod.”

blank

23:55 – Rivalske liste potvrdile pobjedu Samoopredeljenja

Najviše glasova Bošnjaka na današnjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osvijilo je “Samoopredjeljenje” Sulejmana Ugljanina, potvrdili su izborni štabovi rivalskih izbornih lista “Vakat je” i “Matica bošnjačka“ reporterima novopazarskog Sto plus radija.

Nosilac liste “Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić potvrdio je pobjedu “Samoopredjeljenja”, dodajuči da je razlika u Tutinu oko tri a u Sjenici oko dvije hiljade glasova.

blank

23:40 – Kandidat na listi “Samoopredeljenje” Edib Kajević kazao je za Glas zapadne Srbije da je ukupan zbir glasova dokazao da su pobijeđeni primitivizam, bahatost i nekultura.

On je istakao da je ranije postignutim Sporazumom o saradnji sa predstavnicima liste “Vakat je“ dogovoreno da će formirati buduću većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

blank

“Očekuju se rezultati sa još nekoliko biračkih mjesta i mi smo blizu da sami formiramo većinu, ali ćemo u svakom slučaju sa članovima liste ‘Vakat je’ praviti dogovor oko većine”, kazao je Kajević.

23:30 – Rezultati izbora u Pijepolju

Samoopredjeljenje – 1.158
Matica Bošnjačka – 2.613
Vakat je – 1.892
Stari Dedo – 1

blank

23:10- Press konferencija u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

22:50 – Ukupno na osnovu do sada obrađenih podataka u svim gradovima Sandžaka:

  1. Samoopredjeljenje – 19.615 – 15 vijećnika
  2. Matica Bošnjačka – 17.538 – 12 vijećnika
  3. Vakat je – 10.194 – 7 vijećnika
  4. Stari Dedo – 262 – 0 vijećnika

22:40 – Dio atmosfere ispred BNV gdje pristalice SDA Sandžaka slave pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

22:20 – Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima u opštini Tutin glaso je 10.719 birača (51%)

Samoopredjeljenje – 6.918 (64%)
Matica bošnjačka – 3.493 (31.5)
Vakat je – 625 (4,5%)
Stari Dedo – 10

21:55 – Pristalice i simpatizeri SDA Sandžaka u Tutinu slave pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

21:45- Taraniš: Izbori protekli u demokratskoj atmosferi

Posmatrač izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru Teo Taraniš ocijenio je večeras da su oni protekli u demokratskoj, fer i korektnoj atmosferi na biračkim mjestima.

Akademska inicijativa “Forum 10” posmatrala je regularnost izbornog procesa na 26 biračkih mjesta u Novom Pazaru i četiri u Tutinu.

“Nije bilo većih nepravilnosti koje bi ugrozile sam izborni proces, poput zatvaranja biračkih mjesta i sličnih incidenata. Međutim, bilo je problema sa posebnim biračkim spiskom, gotovo istih koje smo imali i tokom prošlih izbora za nacionalne savete, 2014. godine“, rekao je Taraniš, koji je izbore posmatrao ispred Akademske inicijative “Forum 10”.

blank

On je pojasnio da je bilo ljudi koji nisu upisani u ovaj spisak, najvjerovatnije jer se nisu ni upisali, ali da je bilo i onih koji nisu mogli da glasaju na biračkih mjestima gdje ovo pravo ostvaruju tokom lokalnih i parlamentarnih izbora, već na nekom potpuno drugom mjestu.

21:35 – Lista “Samoopredjeljenje” saopštila je večeras da, nakon 50 odsto obrađenih glasova u šest sandžačkih gradova, vode sa 46 odsto osvojenih glasova izašlih birača na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Prema njihovim preliminarnim rezultatima, kojim nije obuhvaćeno glasanje u gradovima van Sandžaka, lista “Matica bošnjačka” osvojila je 34 odsto, a “Vakat je” 20 odsto glasova.

blank

Pretvoreno u vijećničke mandate, listi Sulejmana Ugljanina pripalo je 16 mjesta, Muamera Zukorlića 13, a Saita Kačapora šest mandata.

21:10– SDA u Sjenici slavi pobjedu liste “Samoopredjeljenje”

21:00 – Prema prvim preliminarnim rezultatima lista “Samoopredjeljenje” je osvojila najviše glasova u Sandžaku na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Samoopredjeljenje – 16 vijećnika
Matica Bošnjaka – 12 vijećnika
Vakat je – 7 vijećnika
Stari Dedo – 0 vijećnika