Uzurpacija javnog prostora na novopazarskom gradskom trgu: Uzmi, ago, koliko ti drago

0
906
blank
Foto: danas.rs

Više od godinu i po dana Novopazarci se pitaju da li u njihovom gradu važe zakoni ove zemlje, a lokalna samouprava pokušava da nađe adresu na kojoj stanuju primjenjive zakonske odredbe, piše Danas.

Problem je nelegalna nadogradnja zgrade Fakulteta za islamske studije (FIS) u samom centru grada i zauzimanje sve više prostora na gradskom trgu. Investitor radova je Islamska zajednica (IZ) u Srbiji.

U minulih godinu i po dana novopazarska lokalna samouprava donosila je rješenja za zaustavljanje radova, o rušenju nelegalno sagrađenog dijela, pozivala policiju da asistira prilikom rušenja, obraćala se višim instancama za pomoć, podnijete su i dve krivične prijave za nelegalnu gradnju i zauzimanje javne površine. I sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Početkom marta prošle godine svečano je u rad pušteno 700 kvadratnih metara. Svečanosti je prisustvovao vrhovni poglavar IZ BiH reisu-l-ulema Husein Kavazović, a tom prilikom je i najavljen nastavak radova još hiljadu kvadrata. U jesen 2016. godine ovu izgradnju je aminovao tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, jer nije želeo sukob sa pet hiljada ljudi, koliko je procijenio da njegov koalicioni partner na republičkom nivou Muamer Zukorlić može da izvede na ulice i brani nelegalnu gradnju.

Građevina je nastavila da se širi i dobila je konačni izgled. Portal blizak IZ u Srbiji javlja da je “FIS učetvorostručio svoje infrastrukturne potencijale” i da “Vakuf Gazi Isa-bega obasjava cio Novi Pazar”. Sa ulazne strane u objekat, odavno je zauzet dio centralne saobraćajnice i pretvoren u parking “samo za vozila IZ u Srbiji i FIS”, a sa druge strane, do samog stepeništa hotela “Vrbak” popločan je prostor i postavljena rampa, a iseljeno taksi stajalište. Gradska komunalna inspekcija je donijela rješenje da se sa tog prostora uklone betonske kocke i ostali građevinski materijal, a javna površina vrati u prvobitno stanje. IZ u Srbiji se oglušila i o ovo rješenje, pa je komunalni inspektor podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Povodom najnovijih događaja, saopštenjem za javnost oglasio se i Mešihat IZ u Srbiji, u kojem je osuđuju “najnoviji napad na IZ i čelne ljude ove institucije od strane predstavnika političkih grupacija SDP i SDA, predstavnika gradske uprave Novi Pazar i njihovih medija, koji nesumnjivo podsećaju na period neposredno pred agresiju na IZ 2007”.

“Očigledan rezultat vraćanja ovog objekta prvobitnoj namjeni i svrsi je da bude funkcionalan vakuf na dobrobit islama, IZ i vjernika, gde se na prvom nivou, kao što je slučaj sa svim velikim vakufima, nalaze poslovni prostori koji služe za finansiranje obrazovnih ustanova, u ovom slučaju FIS, koji je smješten na drugom nivou ovog objekta, a ukupan prostor oko same zgrade sada služi na čast građanima i gradu kakav je Novi Pazar”, navodi se u saopštenju vrhovnog tijela IZ u Srbiji.

Prema izvodu iz Katastra Srbije, gradski trg u ovom gradu nalazi se na površini od 95,63 ara, a imaoci prava na parceli su Republika Srbija (dva ara), grad Novi Pazar (64 ara) i TP “Uniprom” ima pravo korišćenja na osam ari državne svojine. Upravo, do septembra 2006. godine zgrada FIS bila je vlasništvo TP “Uniprom”, tada su pristalice tada IZ Sandžaka zauzele zgradu pozivajući se na zakonske odredbe o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama. Sudskom presudom zgrada je vraćena većinskim vlasnicima trgovinskog preduzeća, ali nekoliko pokušaja iseljenja novih stanara (FIS) nije uspjelo, jer je sudski izvršitelj ostajao bez asistencije policije. Sada nadogradnjom zgrada FIS se prostire na 16 ari, duplo više nego što je pripadalo TP “Uniprom”.

U IZ u Srbiji ranije su tvrdili da je “to iznuđen proces i reakcija na činjenicu da već dvadeset godina nisu dobili nijednu dozvolu za izgradnju objekata”. Kada je otvaran nadograđeni dio zgrade predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić je rekao da je dozvolu za izgradnju dao još u 15. vijeku osnivač Novog Pazara (koga je nazvao gradonačelnikom) Isa-beg Isaković i da “mediji mogu da se uvere u dubrovačkom arhivu”.

U ovom gradu se nadogradnja FIS bez neophodne urbanističke dokumentacije tumači i kao odmeravanje političkih snaga lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, s jedne strane, i s druge njegovih političkih oponenata. Predsjednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić smatra da se na taj način “neki lokalni moćnici odupiru lokalnoj samoupravi pod patronatom nadležnih iz nekih ministarstava i Vlade Srbije.

U SDA Sandžaka za Novi Pazar smatraju da “vakufska i gradska imovina nisu svojina privatizovane IZ i da se ovakvim postupcima samo nanosi šteta ugledu i časti pripadnicima islamske vjeroispovesti i svim građanima Novog Pazara”, ali i da je “uzrok ovakvom bahatom ponašanju činjenica da je predsjednik republike, tada premijer, javno stavio Zukorlića iznad zakona i srušio princip jednakosti pred zakonom i da najviše zabrinjava činjenica da tužilaštvo konstantno ćuti o ovom pitanju”. Vladajuća SDP smatra da “nije odbrana nacionalnih interesa ono što radi Zukorlić i biznismeni bliski njemu”.

Zgrada FIS sagrađena je 1937. godine i u njoj su bile smeštene islamske ustanove. Poslije Drugog svjetskog rata zgrada je nacionalizovana i u njoj su se smjenjivali hotel “Beograd” i kasnije trgovinska preduzeća “Grmija” iz Prištine i “Uniprom” iz Novog Pazara.