Vakufska direkcija Turske će restaurirati Isa-begov hamam u Novom Pazaru

0
2190
blank
Foto: Facebook/Nazim Ličina

Projektno-tehničku dokumentaciju za restauraciju Isa-begovog hamama uradili su eksperti iz Turske, a sa oko 70.000 EUR projekat će finansirati Vakufska direkcija te države.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predstavnik Vakufske direkcije Turske Suat Faruk Giraj potpisali su 8. marta 2018. godine ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za restauraciju ovog hamama.

Prethodno su krajem 2017. godine predstavnici Vakufske direkcije Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i grada Novog Pazara potpisali protokol o saradnji na pripremi projekta konzervacije Isa-begovog Hamama.

blank
Foto: Facebook/Nazim Ličina

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV vijeka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako pod zaštitom države, godinama unazad propadao.

Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru, a koji su dogovoreni oktobra 2017. godine prilikom posjete predsjednika te zemlje i Srbije, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, ovom gradu.

blank
Foto: Wikipedia