Vanredna situacija u Sjenici, Novi Pazar angažuje dodatne snage

0
373
blank
Foto: Al Jazeera Balkans

Vanredna situacija proglašena je sinoć na teritoriji opštine Sjenica, na jugozapadu Srbije, zbog obilnih padavina i velikog broja rijeka i potoka koji su se izlili iz korita.

“Veliki broj vodotokova se izlio iz korita, došlo je do oštećenja putne infrastrukture, plavljenja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata”, saopćio je Štab za vanredne situacije Sjenice.

Na području te opštine sinoć je za nepuni sat palo oko 55 litara kiše po kvadratnom metru.

Ranije se u centru Sjenice izlila rijeka Grabovica, zbog čega se pod vodom našlo cijelo naselje.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić kazao je da je ogromna količina kiše za kratko vrijeme pala i da se osim rijeke Grabovice izlio i potok Tuhovac i Medorački potok.

blank
Gradski štab za vanredne situacije/Foto: Grad Novi Pazar

“Poplavljenih domaćinstava ima i uz ova dva vodotoka. Činimo sve što je u našoj moći. Punimo džakove pjeskom. Nadležne službe izlaze na teren”, kazao je Mujagić.

Novi Pazar je također angažovao dodatnu mehanizaciju i ljudstvo, saopšteno je iz te lokalne samouprave, prenosi Al Jazeera.

Tokom nevremena i obilne kiše izlivala se kanalizacija u Novom Pazaru, oštećeni su neki seoski putevi, u dvije kuće u Prvomajskoj ulici je prodrla voda, a od udara groma izbio je požar u jednoj kući u Hercegovačkoj ulici, prema podacima Štaba za vanredne situacije.

Izvor: Al Jazeera Balkans