Većina Turaka u Njemačkoj ovu državu doživljava kao svoju domovinu

0
1218
blank
Foto: EPA-EFE

Većina građana turskog porijekla u Njemačkoj upravo ovu državu doživljava kao svojom zemljom, utvrđeno je posljednjim istraživanjem. Tome je doprinijela integracijska politika u posljednjih 20 godina.

Istraživanje je provela fondacija sa sjedištem u Essenu, koji se nalazi u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a u kojoj živi skoro milion ljudi turskog porijekla. Rezultati istraživanja su predstavljeni 14. aprila u Dusseldorfu.

Prema ovom istraživanju, 63 posto ispitanika Njemačku doživljava kao svojom domovinom, dok njih 27 posto Njemačku doživljava djelomično svojom domovinom.

Sličnim istraživanjem provedenim 2001. godine je utvrđeno da njih 56 posto Njemačku smatra svojom državom, dok je njih 22 posto Njemačku smatralo djelomično svojom državom.

Aktuelno stanje se tumači i kao posljedicom poboljšanih odnosa između Turaka i Nijemaca. Oni koji su bili dio istraživanja tvrde da su više u dodiru sa Nijemcima, a što je rezultiralo boljom interkulturalnom kohezijom.

Istraživanje iz 1999. je pokazalo da 69 posto Turaka tvrdi da su prijatelji Nijemcima, a sada njih 79 posto tvrdi da je to slučaj.

Prema jednom drugom istraživanju, 52 posto Turaka je sebe doživljavalo kao drugačijima od domicilnog stanovništva.

Kako je kazao direktor fondacije Haci Halil Uslucan, Njemačka jeste postala domovina za većinu Turaka, ali da su oni i dalje sentimentalno povezani sa Turskom. Pa su tako pojedina istraživanja pokazala da su više zainteresovani za politička dešavanja u Turskoj, nego u Njemačkoj.

Uprkos integraciji, smanjio se broj Turaka koji dobijaju njemačko državljanstvo. Taj broj je npr. 2000. iznosio 31.000, dok je 2018. iznosio 4.700.

Turska zajednica je jedna od najvećih doseljeničkih zajednica u Njemačkoj koja ima više od tri miliona ljudi. Počela je nastajati sa tzv. gastarbajterima koji su radili na obnovi Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu su postali značajna zajednica. Kako piše list Daily Sabah, najveća prijetnja bili su im neonacisti koji su često bili odgovorni za niz zločina i vandalskih napada čija meta su bile i turske džamije. Dešavala su se i ubistva.

Izvor: Klix.ba