Velika potražnja stanova u Novom Pazaru, Sjenica nezanimljiva

0
2901

U opštinama i gradovima u unutrašnjosti zemlje sve manje se kupuju stanovi i kuće, osim u Novom Pazaru, gdje raste broj izdatih građevinskih dozvola i novoizgrađenih stanova. Istovremeno, i cijene su u Novom Pazaru znatno više nego u okolnim opštinama.

Sa samo 38 izdatih građevinskih dozvola ove godine, Sjenica spada u opštine u kojima se najmanje gradi. Prodaje stanova nije bilo.

“Ljudi podnose zahteve za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju objekata za porodično stanovanje. Više tih zahteva se odnosi na te objekte, a manje za objekte tipa zgrada”, kaže rukovodilac Odeljenja za urbanizam Sjenica Read Hamidović.
Nešto bolja situacija je u opštini Priboj, gde je za pola godine zaključeno 50 kupoprodajnih ugovora.

“Od tih 50, tridesetak se odnosi na stanove, a u toku ove godine do današnjeg dana oko 100 ugovora o prometu nekretnina je zaključeno”, ističe predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Cijena kvadrata u Priboju je od 400 do 500 eura. U Novom Pazaru dvostruko veća, ali se stanovi znatno više traže.

“Po onoj priči koja je standardna i tipična, da, investitori se hvale da prodaju prije nego što naprave. Što se tiče podataka za 2017. godinu, znam da je to preko 1.000, možda 1.100 posebnih funkcionalnih cjelina, od čega su 95 odsto stanovi”, kaže zamjenica načelnika za urbanizam iz Novog Pazara Pemba Džanković.

U novopazarskom katastru kažu da je mnogo stanova starih po nekoliko decenija koji još nisu uknjiženi, uglavnom zbog nedostatka dokumentacije.