Vijećnici SPP, SDA i SDP odbili Muratovićev prijedlog Deklaracije o osudi projekta albanizacije

0
413
blank
Screenshot

Vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Admir Muratović je na Drugoj redovnoj sjednici Vijeća iznio prijedlog o usvajanju Deklaracije o osudi negiranja bošnjačkog nacionalnog identiteta kroz projekat albanizacije koji sprovodi Ismet Azizi i njegova organizacija “Kosovo za Sandžak”, koja ima konsultativno-particitativni status u Vijeću, što je vladajuća većina odbila, ali su protiv bili i vijećnici SDP-a.

“Član 58. Statuta Bošnjačkog nacionalnog vijeća omogućava određenim organizacijama da učestvuju u radu Vijeća, da prisustvuju sjednicama, ali bez prava odlučivanja. Obzirom da smo čuli jučer na primopredaji dužnosti predsjednice Vijeća da će i nova većina biti politika kontinuiteta, ja predlažem BNV usvajanje Deklaracije o osudi negiranja bošnjačkog nacionalnog identiteta kroz projekat albanizacije”, rekao je Muratović.

On je naveo da se prijedlogom ove rezulucije najoštrije osuđuje djelovanje organizacije “Kosovo za Sandžak” naročito predsjednika te organizacije Ismeta Azizija koji je zloupotrijebio učešće u radu BNV, a promovirao projekat koji direktno krši član 58. Statuta Vijeća u kojem se izričito navodi da samo one organizacije koje poštuju bošnjački nacionalni identitet imaju pravo da iskoriste pravo participacije.

Muratović je istakao da projekat albanizacije sandžačkih Bošnjaka ima za cilj direktno urušavanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i okretanje Bošnjaka protiv države Srbije u kojoj žive i predstavljanje kao remetilačkog i faktora destabilizacije.

“Također ovaj projekat ima za cilj i kvarenje tradicionalno dobrih odnosa albanskog i bošnjačkog stanovništva, ali i kao izgovor za uskraćivanje prava koje Bošnjaci uživaju u Srbiji. Bošnjaci u ovoj državi imaju svoje mjesto i oni žele da zajedno sa ostalim građanima podižu demokratski kapacitet ove države. Prema svakome ko se prema njima odnosi na način negiranja nacionalnog identiteta odgovaraju na isti način – ne priznanju njihov identitet.

Ono što je najveća opasnost jeste, prema Muratovićevim riječima, da u ovim projaktima, pored Ismeta Azizija, navodno “direktno učestvuje i službenik BIA-e u Sjenici Alen Hukić, koji vrši uticaj na važne faktore da učestvuju u projektu albanizacije”.

“Molim vas da budete svjesni zbog ovog tijela koje predvodite šta se ovih dana dešavalo na samoj granici sa Sandžakom i ova deklaracija itekako ima veze sa onim šta se sprema Sandžaku. Ja sam zbog historije, svog obraza i dostojanstva ovo danas reka ovdje, a vi svi izvolite pa se izjasnite o ovom pitanju”, kazo je Muratović obraćajući se vijećnicima i predsjednici BNV Misali Pramnković.

Izvor: Sandzacke.rs