Vlada Crne Gore pred kolapsom: Đukanovićev DPS uskratio podršku Abazoviću

0
521
blank
Foto: Anadolija

Demokratska partija socijalista koju predvodi Milo Đukanović danas je na sjednici Predsjedništva stranke odlučila uskratiti podršku Vladi Crne Gore na čijem je čelu Dritan Abazović predjsednik Građanskog pokreta URA.

Predsjedništvo DPS-a se odlučilo na ovaj potez nakon što je u petak Vlada usvojila predlog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Iz DPS-a su saopštili da je na današnjoj sjednici izraženo “žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore”, kao i da je Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija.

Dodali su da je Vlada ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom čime je nanijela neprocjelnjivu štetu državnim interesima Crne Gore.

“Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rješenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Osim toga, istakli su da Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom svojim sadržajem značajno ugrožava državne interese Crne Gore, te da je to pitanje od navišeg nacionalnog značaja,”preko kojeg nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora”.

“Predsjedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi”, navedeno je u saopćenju DPS-a.