Vlada Njemačke: U BiH i na Kosovu vlada liberalni islam, nema indicija da će se to promijeniti

0
843
blank

Njemačka obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, saopćila je Vlada Njemačke u odgovorima na 30 pitanja poslanika stranke Die Linke u Bundestagu, prenosi Al Jazeera.

Njemačka Vlada je u svojim odgovorima na upitnik pod nazivom “Radikalni islam u Bosni i Hercegovini i na Kosovu“, poručila da u BiH i na Kosovu i još uvijek vlada liberalno poimanje islama i da ništa ne ukazuje na to da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Na pitanje poslanika Die Linke da li je istina da se proteklih nekoliko godina ni iz jedne evropske zemlje nije priključio toliki broj boraca oružanim grupama kao iz BiH, Vlada odgovara da to po, njenom saznanju, nije slučaj, ali da se ne može isključiti opasnost koju predstavljaju pojedinci ili frakcija.

Kada je u pitanju broj stranih direktnih investicija proteklih godina u BiH, njemačka vlada je izvukla podatke Centralne banke BiH. Ti podaci ukazuju da su se kompanije iz Saudijske Arabije u proteklih pet godina tri puta našle na listi stranih direktnih investicija: 2013. i 2016. je Saudijska Arabija bila na 8. mjestu po pitanju direktnih investicija, dok je u periodu od januara do septembra 2017. bila na trećem mjestu.

Odgovorima na upitnik Vlada je demantirala izvještaje pojedinih medija, analitičara i političara koji konstantno pokušavaju ukazati na “rastuće islamističke prijetnje” u Bosni i Hercegovini.