Vojska krije: General Diković dao dozvolu za odavanje počasti Draži Mihailoviću, sve znao i ministar Vulin

0
983

Na Ravnoj Gori bili su predstavnici Vojske Srbije, njih oko 200 uz dozvolu vojnog vrha, potvrdio je za “Blic” publicista i istoriograf Miloslav Samardžić koji je na poziv vojske i držao govor tom prilikom.

“Mene su prije toga posjetili oficiri iz Generlštaba i pitali me da li bih držao govor kada Vojska Srbije prvi put odaje počast na Ravnoj Gori đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Prihvatio sam tu čast. Došli su sa četri vojna autobusa ispred crkve. Bilo je njih oko 200. Tu sam prema programu održao govor zatim smo otišli kod spomenika đeneralu Mihailoviću i sveštnik Drago Jovanović je održao opelo. Svešteniku i meni su nakon toga oficiri dali zahvalnice na kojima piše Generelaštab. Zahvalnicu od vojske je dobio i Vladika valjevski Milutin, koji nije bio prisutan”, objasnio je za “Blic” Samardžić.

Ista vojna delegacija je tog 5. maja obišla logor u Jajincima, kao mjesta vezana za Prvi i Drugi srpski ustanak – manastir Bogovađu i Takovo.

blank
Ljubiša Diković (Foto: blic.rs)

Osim Samardžića, nekoliko izvora iz Vojske Srbije potvrdilo je da je za ovaj put dozvolu dao načelnik GŠ Ljubiša Diković, a tvrde i da je sa svim bio upoznat i ministar Aleksandar Vulin, koji je tog 5. maja bio na događaju koji je organizovao SUBNOR u Beogradu, oko koga se okupljaju poštovaoci komunističkog partizanskog pokreta.

Međutim, o posjeti Ravnoj Gori Vojska Srbije nije obavijestila javnost. Čak se u naknadnom saopštenju Ministarstva odbrane koje je odgovor na novinarska pitanja, navodi da nije bila u planu, mada ne demantuju da su predstavnici vojske zvanično bili na Ravnoj Gori.

Fotografija vojnika koji su odali počast Draži Mihailoviću je izazvala mnogo različitih komentara na Twitteru.

blank