VRIJEME SE OKRENULO NAGLAVAČKE: Sjenica danas jedno od najtoplijih mjesta u Srbiji

0
1026
blank

Prethodnih dana Srbija se suočila sa ledenim talasom i izuzetno niskim temperaturama, a sniježni nanosi i hladnoća bili su najekstremniji na planinama. Međutim, danas se situacija iz korjena promijenila, pa je, vjerovali ili ne, u 13 časova najtoplije mjesto u Srbiji Zlatibor, sa izmjerenih 10 stepeni (Beograd 6, Novi Sad 1)!

“Priliv toplijeg vazduha se uvijek u prvom naletu manifestuje tako da je najtoplije na višim nadmorskim visinama, što se u meteorologiji naziva “temperaturna inverzija””, objašnjavaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda i dodaju da topliji vazduh dolazi sa jugozapada, te je i temperatura najviša u ovim krajevima Srbije.

blank

Tako je temperatura izmjerena u 13 sati najviša na Zlatiboru, a zatim slijedi Sjenica sa “nevjerovatnih” sedam stepeni, koja je do sada tradicionalno predstavljala najhladnije područje u državi.

I dok je na Zlatiboru i Sjenici već stiglo proljeće, najhladnije je na istoku i na krajnjem sjeveru Srbije, u Vojvodini. U Zaječaru je u 13 časova izmjerena temperatura od minus pet, u Negotinu minus tri, a na Paliću i u Somboru je -1. Rekordni minus danas je ipak u planinskom području i to na Crnom vrhu gde uz 97 centimetara snijega imaju i temperaturu od osam stepeni ispod nule.