Vučić: Molim za mir, ako ga Albanci neće – Srbija će pobijediti

0
1751
blank

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

“Ne budu li htijeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti”, poručio je i nastavio:

“Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovna i složena, mnogi ljudi su sveli svoj odnos prema Kosovu i Metohiji na parolaško djelovanje u kojem kažu ‘Kosovo je Srbija’ i to je sve, ali mislim da nikada nismo bili u kompleksnijoj i težoj situaciji nego što je danas“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti povodom situacije na Kosovu.

Kazao je da režim u Prištini pokušava da iskoristi raspoloženje u svijetu, igrajući na kartu “veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Aljbina Kurtija da nekoga spasava i bori se protiv velikosrpskog hegemonizma“.

“Donijeli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nametnu, prije svega narodu na sjeveru Kosova i Metohije. Unaprijed su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srbijanske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubjeđivanje Srba da odustanu od KM tablica“, najavio je Vučić.

Objasnio je kako se Priština poziva na tačku tri sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a u kojoj se kaže da svaka strana može primijeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim izlazno-ulaznim dokumentima za one koji tranzitno putuju u treće zemlje, koristeći statusno neutralni jezik.

Vučić je podvukao da to nikako ne može da važi za Srbe sa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu, niti putuju tranzitno u treće zemlje.

“Druga stvar je što to Albanci žele da iskoriste i kažu: ‘Pa, to je reciprocitet, mi imamo pravo u skladu sa Ustavom Kosova. Pa, u skladu sa Ustavom Srbije Kosovo je dio Srbije, pa mi ne idemo oružjem da to vraćamo pod ustavno-pravnu kontrolu Republike Srbije. Ponašamo se odgovorno, ozbiljno, ne želimo sukobe i rat. To je najgluplje objašnjenje od albanskih političara“, ocijenio je Vučić.

Kada je riječ o registarskim tablicama, Vučić je podsjetio da su sporazumom iz 2011. godine uvedene RKS i statusno neutralne KS tablice koje je izdavao UNMIK, i da je njihovo važenje bilo oročeno na pet godina sa najavom da će nakon isteka tog perioda dvije strane ponovo razmotriti pitanje tablica.

U međuvremenu je, podsjetio je, Marko Đurić 2016. godine potpisao sporazum sa Prištinom u kom se navodi da će se važenje KS tablica produžiti do kraja 2021. godine, ali je Priština u septembru 2020, kako je ocijenio, samovoljno ukinula KS tablice.

“I šta Priština danas hoće, želi da kaže: ‘Ne postoje više KS tablice, mi smo suverena država, Kvinta nam kaže da smo suverena država, i briga nas za sve drugo, možete imati samo RKS tablice, i nećemo dozvoliti KM tablice da niko ne bi pomislio da postoje ostaci druge države'“, rekao je Vučić, prenosi N1.