Vučić neće rusku bazu u Srbiji: Nije nam potrebna

0
362
blank
Foto: EPA-EFE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratili su se javnosti poslije sastanka u Briselu.

Vučić je odgovarajući na pitanje o navodnoj ponudi izgradnje ruske baze u Srbiji, istakao da je Srbija vojno neutralna, te da joj nije potrebna ničija strana baza.

Stoltenberg je poručio kako je “konstruktivni dijalog jedini način da se riješe tenzije na Kosovu”.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Srbija želi da sačuva mir i da sma obezebjeđuje svoje nebo, svoju zemlju, svoj narod i stanovništvo i tako će se ponašati u budućnosti. Naša historija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbjegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumijem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu”, rekao je Vučić.

“Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje”, dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju važna “uloga KFOR-a koju poštuje, uloga NATO-a, koju poštuje”.

“Vjerujemo da ćemo uvijek moći da naiđemo na razumijevanje Stoltenberga i NATO-a da se obezbijede mir i stabilnost. Ja ne volim da prebacujem krivicu na bilo koga drugog”, rekao je Vučić.

“Želimo da izbjegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije odnosno sukoba”, dodao je, prenosi N1.

U odgovoru na pitanja novinara, istakao je da srbijanska vojska i policija “ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju”.

“Dostavio sam spisak svih napada na Srbe. Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih”, rekao je Vučić.

“Drugačiji je pogled zemalja Kvinte i naš na situciju na Kosovu. Ono što mi imamo potpisano je da njihove specijalne jedinice imaju ograničenu mogućnost ulaska na Sjever. Oni to pravdaju borbom protiv kriminala. Mi smo u veoma teškoj poziciji po tom pitanju. Vrlo je teško kada ste satjerani u ćošak i nemate više gdje, ja sam to i rekao Jensu. Nemojte da očekujete od Srba da uživaju i govore kako im je mnogo lijepo. Ima nova generacija Srba koji neće da trpe teror. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu teritoriji, već kao teritoriju Srbije i oni neće to da trpe”, rekao je Vučić i zaključio kako je “za ljude u Srbiji važno da smo objasnili našu poziciju” u Briselu.