Vučić o reakciji Hrvatske na presudu: Na šta bi ličilo da ja kažem kako je Mladić heroj?

0
3814

Činu Slobodana Praljka pred Haškim tribunalom se ne bih rugao ni na koji način, niti bih ga nazivao kukavičkim, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ali bih zato imao šta da poručim ljudima u EU povodom različitih aršina i izjava o Srbiji i Hrvatskoj povodom posljednjih presuda”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, pokušaće da na sastanku sa predstavnicima zemalja EU u Briselu istakne “čemu je Srbija izložena, a kako se nekad prave slijepi i glupi kada je neko drugi u pitanju”.

Vučić je rekao da su iz Srbije nakon presude generalu VRS-a Ratku Mladiću mogle da se čuju samo izjave sa akcentom na budućnost i iskazivanju poštovanja svim žrtvama, ne bježeći od teških tema.

“A kakve su bile reakcije u regionu… Budućnost niko nije pomenuo. Bavili se Srbijom i Srbima, nažalost”, kaže Vučić dodavši “kako je to moguće da su svi za ponešto osuđeni, samo niko ni za jedan zločin nad Srbima“.

Prema njegovim riječima, 95 procenata građana Srbije smatra da je “presuda Ratku Mladiću protivpravna, loša i da ne korespondira sa činjenicama“.

“Ali na šta bi ličilo da ja kao predsjednik države izađem pred javnost i kažem da sam protiv te presude, da je on heroj i da ćemo pokušati da osporimo presudu. A iz Hrvatske kritikuju. “Vi Srbi oko Haga vodite računa šta ćete da kažete, a mi koji smo u EU govorićemo protiv Tribunala“ i jedne jedine presude im se ne sviđa. Koga ljudi zavitlavate više? Šta hoćete da pravite od nas?“, poručio je Vučić.

Govoreći o pitanju nestalih osoba Vučić je rekao da on želi da se to riješi, ali da “vi u Hrvatskoj javnosti ne možete da kažete da je više nestalih Srba nego Hrvata. Nisu se valjda Srbi Krajišnici sami poubijali?“