VUČIĆ OBEĆAO: Ako dođe veliki proizvođač automobila, skočiću u odjelu u bazen

0
784
blank
Foto: Instagram/Pexels

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je govorio o situaciji u kojoj su se našli radnici Fiata u Kragujevcu.

“Radnike Fiata će primiti premijerka Ana Brnabić narednih dana, a to šta će raditi privatni vlasnik mi ne odlučujemo“, naveo je predsjednik Srbije.

Gostujući na TV Prva Vučić je na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fiata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima koji ne budu zadržani slično kao što je pomogla radnicima Geoksa – da dobiju drugi posao.

“Potpisali smo ugovor i subvencionisaćemo proizvodnju električnog modela da bi zaštitili Kragujevac i radnike Fiata, novi model će biti mnogo uspešniji od 500 L i ovaj novi ugovor biće 100 puta povoljniji nego prethodni ugovor”, naveo je Vučić.

Poručio je da će država gledati na koji način može da pomogne radnicima Fiata, da suštinski obavezu nema, ali da država tako pomaže ne samo radnicima već i sebi. On je naveo da je od 1.100 radnika Geoksa, koji je napustio Srbiju, njih 500 dobilo posao u Teklasu posredstvom države, dok je ostalih nekoliko stotina dobilo posao u njemačkoj kompaniji.

“I svi imaju značajno veće plate nego u Geoksu, kao što će i u fabrici električnog fiata biti veće nego kada su proizvodili 500 L”, naveo je Vučić.

Kaže da je zaprepašćen pisanjem pojedinih medija kada je reč o Fiatu, pošto radnici imaju pravo da budu zabrinuti i da traže pomoć, iako to nema veze sa kapitalizmom.

“Ali, da vam to rade mediji koji znaju da ne živimo u socijalističkom samoupravljanju… Smisao je da postoji tranzicioni period. Stelantis će zadržati dve trećine ili tri četvrtine radnika, zavisi od Stelantisa, njih će da plaćaju, ali neće da gube novac u te dve godine na ostalima. Pomoći ćemo kao što smo pomogli radnike Geoska i uvek ćemo da razgovaramo. U ponedljak ili utorak će ih primiti Brnbić da vidimo sta država može dodatno da pomogne, ministarka Darija ih je već primila”, naveo je Vučić.

Dodaje da nema sumnje da će Stelantis ispuniti svoje obaveze po pitanu proizvodnje automobila i zadržavanja određenog broja radnika.

Vučić je napomenuo da svakako dio radnika mora da ode u inostranstvo na obuku, kao što je to bio slučaj u gotovo svim ostalim novim fabrikama u Srbiji.

Predsjednik Srbije najavio je danas da će u drugoj polovini juna biti poznata odluka jednog velikog globalnog proizvođača automobila da li će investirati u Srbiji i obećao da će od sreće obučen skočiti u tašamajdaski bazen ako odluka bude pozitivna.

“Obećavam da ću u odelu da skočim u tašmajdanski bazen ako dobijemo tu vest u junu. Toliko je važna ta vest i posle toga – završio sam posao za Srbiju”, rekao je Vučić na TV Prva, prenosi B92.

Dodao je da se ta odluka očekuje u drugoj polovini juna.

“Ako to bude, kao Savić, jedino sam deblji od njega, skočiću u odelu u bazen, jer mislim da bi to bila najveća pobeda Srbije, ako uspemo. Još dve zemlje su u igri, a mislim da smo u svemu bolji od njih osim u jednoj stvari. A znate koja je ta jedna stvar – pričam o njoj u celoj emisiji”, rekao je Vučić aludirajući na temu kojoj je pripao najveći dei razgovora u emisiji (sankcije Rusiji).

.