VUČIĆ PORUČIO IZ NEW YORKA: Ako bi Kosovo pustli u UN, više ga nikada ne bi mogli izbaciti

0
1643
blank

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio primiti plan EU za novi okvir dijaloga Beograda i Prištine, zbog čega bi Srbija mogla biti izolirana.

Vučić je iz New Yorka, gdje učestvuje na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN, potvrdio da dokument čiji su sadržaj objavili albanski mediji postoji, kao i da ga je vidio i pročitao.

On je istakao da je odbio uzeti taj plan od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, te specijalnih izaslanika predsjednika Francuske i njemačkog kancelara prilikom njihove posljednje posjete Beogradu.

“Odbio sam da primim taj dokument, znajući šta će sve dalje da se zbiva. Do objavljivanja dokumenta nije došlo sa srpske strane. Kada sam govorio o novoj armaturi dijaloga, ništa nisam slagao, a oni (EU) su to prvo demantovali da bi za dva dana kroz izjavu (portparola EU) Petera Stana to potvrdili”, rekao je Vučić.

Komentarišući dokument koji predviđa da se naredne godine potpiše novi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da uvaži “političko-pravnu realnost Kosova”, ali ne i priznanje od Srbije, do kojeg bi došlo do 2033. godine, Vučić je naveo da neke od tih ideja već slušao.

“Dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmem taj papir. Mi da pustimo Kosovo u UN, ne možemo, a o svemu ostalom može da se razgovara”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Beograd može prihvatiti da je Kosovo realnost u smislu da u Prištini postoje Vlada i neke institucije, ali ne i da ga prihvati kao dio UN.

“Ako to prihvatimo, više nikada nećete moći izbaciti Prištinu iz UN-a. Ako je to mali problem, ne znam koji će biti veći. S druge strane, vidite da i Hrvati pišu o tome da će, ako to ne prihvatimo, Vučić i Srbija biti izolovani. Ne mislim da će to biti lako i jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazao je da su stvari danas postale prilično jasne, jer je postavljen zid, za koji zapad tvrdi da ga je podigao predsjednik Rusije Vladimir Putin, tako da zemlje moraju da se opredijele da li su sa ove ili one strane tog zida.

“Onima koji ne bi da budu iza zida i zidova, to neće dozvoliti. To dodatno komplikuje našu poziciju po pitanju energetske bezbjednosti, snabdijevanja hranom i svega ostalog”, upozorio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je riješila da zauzme veoma aktivan stav, tako da će se on uskoro sastati sa predstavnicima zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije.

“Nastavićemo da radimo svoj posao, a oni (Albanci) rade svoj. I u Washingtonu je velika borba između nas i Albanaca. Pred nama je vrlo komplikovano vrijeme”, ocijenio je Vučić.