Vučić se najviše plaši hrabre Marinike, žene koja bi ga mogla i srušiti s vlasti

0
875
blank
Screenshot/FoNet

Naspram “četničke” vlasti Aleksandra Vučića, u srbijanskoj opoziciji već dugo dominiraju uglavnom “nedićevci” i ‘ljotićevci’ – glasi pomalo karikaturalna, no i prilično istinita dosjetka.

No, da uz hronično nezadovoljstvo režimom u Srbiji još itekako ima i zdravih opozicionih snaga, svjedoče zbivanja upravo ovih dana: masovni protesti, ali i oštar start kampanje ujedinjene opozicije koja je demonstrativno bojkotirala prošle izbore, piše Slobodna Dalmacija.

Na to još i više upućuje strah Vučića i vučićevaca od jednog ženskog imena koje se sve više ističe kao izgledan pandan autokratskom i manipulativnom Šešeljevom učeniku.

Njeno ime je Marinika Tepić, bivša je novinarka, i bit će nositeljica izborne liste Saveza za Srbiju kojega čine Stranka slobode i pravde (SSP), Narodna stranka (NS), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG) i još nekoliko udruženja.

Žestina kojom na nju s klasičnih šovinističkih pozicija nasrću arkanovci, šešeljevci i ostali režimski liblinzi i huškači ilustrira veliku paniku u redovima vlasti.

Upravo je kao nacionalnu izdajnicu napao idejni vođa “Belih Orlova”, reditelj Dragoslav Bokan, nazvavši je javno Rumunkom koja patološki mrzi Srbe, a ona mu je uzvratila kaznenom prijavom za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Nakon njenih istupa vezanih za zadnje masovne proteste reagirao je i Aleksandar Vučić lično, poručivši naciji da je funkcionerka SSP-a “lažov” i da “ne postoji stvar koju nije uradila protiv države“. Ima li od toga bolje preporuke za novu političku nadu?

Marinika Tepić, djevojački Čobani, rođena je 1974. godine u Pančevu, u manjinskoj rumunskoj porodici. Udata je za Milana Tepića, nekadašnjeg funkcionera Koštuničinog DSS-a, te s njime i dvoje djece danas živi u Novom Sadu. U rodnom gradu završila je školu klavira, te u Beogradu diplomirala engleski i rumunski jezik i književnost. Prije nego što se počela baviti novinarstvom, Marinika Tepić je dvije godine radila kao profesorica u školi.

U časopisu Libertatea potom je bila urednica i kolumnistica, a sarađivala je i s drugim neovisnim medijskim kućama poput Vojvođanske mreže, BIRN-a i Televizije B92… Iz novinarstva je u politiku ušla preko Lige socijaldemokrata Vojvodine poznatog opozicionarai antiratnog aktiviste Nenada Čanka.

Na meti kritika vlasti Marinika Tepić se našla zbog “neoprostivog grijeha” što je prije par godina u srbijanskom parlamentu inicirala prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Vlast, kao i “nedićevci” i “ljotićevci” iz opozicije, često je napadaju optužbama da je previše građanski orijentisana, te nedovoljna patriotkinja po njihovom fašističkom obrascu.

Ona se baš i ne da lako zastrašiti. Politici se, po vlastitom priznanju, posvetila jer je shvatila da mora početi javno raditi na afirmaciji vrijednosti zbog kojih je kao novinarka 15 godina kritikoala elite. U srbijansku skupštinu ušla je kao zastupnica 2014. na listi stranke Nenada Čanka, a prije dvije godine postala je potpredsjednica Stranke slobode i pravde bivšeg beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa.

Marinika Tepić se nakon pokušaja iniciranja rezolucije o genocidu u Srebrenici suočila s ozbiljnim prijetnjama smrću brojnih srpskih desničarskih grupa, a Beograd su ukrasili i prijetećim grafitima protiv nje. U februaru ove godine, nakon što je na konferenciji za novinare optužila vladu Srbije da surađuje s mafijom, jedan član Srpske napredne stranke na nju bacio živu kokoš.

Razotkrila je i trgovinu oružjem na Bliski istok koju su organizirali Vučićevi stranački funkcioneri, a u aprilu je optužila pitoresknog gradonačelnika Jagodine Dragana Marinkovića Palmu, lidera stranke Jedinstvena Srbija, da je uglednicima podvodio maloljetnice na svojim zabavama, piše Slobodna Dalmacija.

Usprkos iznesenim dokazima, do danas mu se ništa nije dogodilo, no rejting Marinike Tepić poprilično je od svega toga narastao i ozbiljno prijeti mafijaško-šovinističkim mrežama koje se u Srbiji pletu još od davnih zločinačkih dana slavnog Slobe i njegove klike.