VUČIĆ U DAVOSU: ”Ako Srbija mora da prizna Kosovo, onda hvala i doviđenja”

0
935
blank
Foto: Promo

“Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, onda – hvala, doviđenja”, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se riješilo pitanje Kosova, umjesto “mrcvarenja” u Briselu, koje traje već godinama.

Predsjednik Srbije načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija “prošla bez dogovora“.

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je riječ – „neko mora da pokaže dobru volju, da razumije da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve”, kao što to, primijetio je, Hashim Thaci očekuje, već “moraju da postoje ustupci sa obje strane”.

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovo ime.

“Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte”, kazao je Vučić novinarima.

Na pitanja o razgovoru sa Thacijem, Vučić je rekao da je sa predsjednikom “privremenih institucija u Prištini” govorio o nastavku dijaloga i problemima koji su na putu normalizaciji odnosa.

“Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno – dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 1244”, rekao je srpski predsjednik.

Kako je rekao, sa Thacijem je razgovarao o nastavku dijaloga, nastavku rješavanja problema, ali i da ne razumije zašto su u rješavanju ubistva prihvatili samo razmjenu informacija, a ne učešće Srbije u dijalogu, ali i da se “mi nadamo da će pronaći ubice Olivera Ivanovića”.