Vučić u klinču s hrvatskim novinarima: Poniznost nećete vidjeti

0
971

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, nije se želio jasno ograditi od svog govora u Glini 1995. godine.

Nakon posjete Vrginmostu, mjestu u Hrvatskoj s većinskim srpskim stanovništvom, prilikom obraćanja predstavnicima medija, srbijanski predsjednik ušao je u verbalni sukob s hrvatskim novinarima, koji su ga pitali hoće li se izviniti zbog svog govora 1995. u Glini, kada je hrvatsku vlast proglašavao “ustaškom” te govorio kako Glina više nikada neće biti Hrvatska.

“Deset puta sam vam rekao, ali vi mene očigledno ne razumijete. Mi imamo potpuno različita gledanja na stvari. Kad vi ’95. hvalite kao ‘Oluju’ i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom”, uzvratio je Vučić.

S obzirom na to da pojedini novinari nisu odustajali od spornog govora, Vučić je ušao u verbalni sukob s njima.

Rasprava s novinarima je potrajala desetak minuta, a Vučić je nekoliko puta pozvao hrvatske novinare “da budu pristojni i da ga ne prekidaju kako bi odgovorio”, dodajući rečenicu koju je često izgovarao i u Srbiji kada bi ušao u “okršaj” s predstavnicima sedme sile:

“Pustite me da odgovorim, ali ono šta ja hoću, a ne ono što vi hoćete”, prenosi B92.

Novinare je optužio da samo žele “nešto što mogu iskoristiti za lično ponižavanje predsjednika Srbije ili nekog iz Srbije”.

“Taj film, stoti put vam ponavljam, nećete gledati”, rekao je Vučić.

Dodao je kako “nema nikakvih teritorijalnih problema s Hrvatskom” te da mu je proteklih dana od uvreda upućenih njemu, teže palo što se na udaru kritika našla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatske građane je pozvao da za nekoliko mjeseci procjene je li poziv da dođe u Hrvatsku bio pametan ili ne, “odnosno hoće li Hrvati u Vojvodini i Srbiji živjeti bolje ili lošije”.

“Veoma sam ponosan što se srpska delegacija ponašala racionalno, odgovorno i ozbiljno u trenutku, koji iz raznih razloga za nas nije bio lagan”, rekao je srbijanski predsjednik, ponovivši kako će uputiti poziv hrvatskoj predsjednici da posjeti Srbiju i to prije ljeta.