Vučić uoči sastanka sa Kurtijem: Mi nikome ne prijetimo, samo želimo jedno

0
217
blank
Screenshot: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da on i njegovi saradnici idu na predstojeći sastanak s Albinom Kurtijem i delegacijom Prištine u Brisel kako bi pokušali očuvati mir i stabilnost, ali i razgovarati o Zajednici srpskih općina (ZSO).

Kako je prije sastanka rekao Vučić, u obzir dolazi samo ZSO koji bi imao ovlasti predviđene Briselskim sporazumom, a ne Ustavom Kosova.

“Želimo razgovarati o ZSO, ali ne da izgleda kao da skupljamo sličice i lijepimo ih u album. Podrazumijeva se da te ovlasti trebaju biti puno veće i šire”, rekao je Vučić.

Istakao je da je jedini cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti i da ide u Brisel da to postigne, ne prijeteći nikome.

“Mi nikome ne prijetimo, samo želimo da obezbijedimo poštovanje međunarodnih pravila, međunarodno javnopravnih normi od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su na snazi i oni moraju da budu poštovani i primenjivani”, istaknuo je Vučić.

Govoreći o odluci Prištine da jednostrano nametne pitanje registarskih tablica, Vučić je rekao da je za Beograd sasvim jasna situacija.

“Ali sve se može na silu, samo se ne zna dokle. To se može, ali očekujte da Srbija bilo što olakša u pravnom rješenju problema i nemojte planirati pogrom našeg naroda”, upozorio je Vučić.

Ocijenio je da se vlasti u Prištini i dalje ponašaju kao djeca ukopavanjem cisterni i drugim radnjama te da zato ne zna hoće li imati smisla namjera Beograda da se u Briselu dođe do rješenja problema.