Poslanici Skupštine Srbije usvojili prijedlog za promjenu Ustava, raspisan referendum

0
425
blank
Foto: N1

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Prijedlog Akta o promjeni Ustava Srbije, Prijedlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava čije usvajanje omogućava promjene Ustava u dijelu koji se tiče pravosuđa.

Kako je za redakciju N1 rekao Đorđe Komelnski, poslanici Pokreta socijalista su bili protiv, jer se ne slažu da se biranje sudija i tužilaca izmjesti iz Skupštine Srbije.

Nakon završene sjednice,  predsjednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promjeni Ustava Republike Srbije za 16. januar.

Ministrica pravde Srbije Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsjednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savjet sudstva.

“Prijedlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsjednike sudova bira isključivo Visoki savjet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na prijedlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsjednika Vrhovnog suda po položaju“, rekla je ona.