Vuksanović-Stanković o Abazoviću: Koliko poštuješ BiH pokazao si sramnim izjavama u Srebrenici

0
289
blank

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović-Stanković dala je punu podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine te osudila postupke premijera Dritana Abazovića i prisustvo dva crnogorska ministra na svečanoj akademiji u Banoj Luci, povodom neustavnog “dana RS-a”.

“Svaka Dritanova istina je ovakva. I razmatrao je Dritan i donio odluku i odobrio. Ne poštuješ Dritane ti ni suverinitet svoje države, a koliko poštuješ BiH pokazao si sramnim izjavama u Srebrenici. Nego, nije prvi put, nažalost da politički pajaci izazivaju diplomatske skandale”, navela je Vuksanović-Stanković.

Vlada Crne Gore, pak, saopćila je danas da nije delegirala ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača da prisustvuju obilježavanju “dana Republike Srpske”, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlada Crne Gore neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, pojasnili su u saopćenju, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju.

“Puna podrška i poštovanje prijateljskoj, suverenoj i jedinstvenoj BiH. Republika Srpska nije i nikada neće biti suverena država”, napisala je Vuksanović-Stanković.

Dodajmo i da je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore u Banjoj Luci.

Izvor: Faktor.ba