Vuksanović Stanković: Pada vlada, Crna Gora i Bosna i Hercegovina neće biti dio “srpskog sveta”

0
1434
blank

Protestima protiv najave rušenja aktualne crnogorske vlade i mogućeg formiranja manjinske, koji se danima održavaju u gradovima širom Crne Gore, pridružio se u nedjelju navečer u Podgorici i dio ministara, te dio zastupnika vlasti u crnogorskom parlamentu. 

Aktualni potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ranije je najavio da će njegova politička stranka Ujedinjena reformska akcija (URA) uskratiti podršku Vladi, a sredinom prošle sedmice zajedno sa zastupnicima iz opozicije pokrenuli su inicijativu za opoziv Vlade na čelu sa Zravkom Krivokapićem.

Zastupnica u Parlamentu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi aktuelna Vlada Crne Gore trebala pasti do 4. februara.

“Izlazak iz ovakve situacije podrazumjeva dva scenarija. Prvi scenarij bio bi dogovor oko manjinske vlade koja bi bila orijentirana proevropski i prograđanski. S druge strane, ukoliko se ne uspije postići dogovor, onda bismo imali vanredne parlamentarne izbore, ali ono što je sigurno je to da će vlada pasti”, kazala je Vuksanović Stanković za Faktor.

Osvrnula se i na izjavu ministrice prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, koja se u veoma ostrašćenom govoru obrušila i pokušala da omalovaži predstavnike manjinskih naroda, a nije štedjela ni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ni vrh SNP-a, kao ni zastupnicu SDP-a Draginju Vukasnović Stanković.

“To ponašanje govori o klasičnom šovinizmu, nacionalizmu, vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti, pa čak i o fašizmu”, poručila je zastupnica SDP-a.

Na sinoćnjim protestima u Podgorici pojavio se i zastupnik u Narodnoj Skupštini Rebulike Srpske Nebojša Vukanović, a Vuksanović Stanković smatra da je njegovo pojavljivanje samo pokazatelj djelovanja politike “srpskog sveta”.

“To je samo potreba da se zaokruži pitanje “srpskog sveta”, kako bi uz podršku trenutne vlade zvanični Beograd taj projekat završio do kraja, a to je da Republika Sprska koja je genocidna tvorevina, kao i Crna Gora budu dio “srpskog sveta”. Bosna i Hercegovina i Crna Gora nikada neće biti dio “srpskog sveta”, to su suverene države i tako će i ostati”, poručila je Vukasnović Stanković.

Izvor: Faktor.ba