Zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag poručio Amerikancima: Nanišanit ćemo i vas

0
806
blank

Američki vojnici u uniformi Odreda narodne samoodbrane sirijskih Kurda (JPG) mogli bi da postanu cilj operacije Oružanih snaga Turske u Siriji, poručio je zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.

“Ako teroristi (JPG) ne napuste sirijski Mandžab, počet ćemo vojnu operaciju u području Sirije, kao i u regionu istočno od rijeke Eufrat. Pritom, američki vojnici u uniformama JPG mogu postati ciljevi operacije naših Oružanih snaga”, izjavio je Bozdag za televiziju CNN Turk.

On je u srijedu pozvao Vašington da uloži napore kako bi spriječio sukob američkih i turskih vojnika na sjeveru Sirije. Prema njegovim riječima, Ankara radi sve kako bi se to izbjeglo, ali napore trebaju preduzeti obje strane.

Turska je sinoć saopćila da je nedaleko od kurdske enklave Afrin u Siriji poginulo osam turskih vojnika. Pet vojnika, kako je navedeno u saopćenju, poginulo je u napadu na tenk turske vojske. U istoj oblasti poginula su još tri vojnika.

Od početka turske ofanzive “Maslinova grančica” poginulo je 13 turskih vojnika i najmanje dvadesetčetvero njima bliskih boraca sirijske opozicije.