Zapažen rad Nedžme Zukorlić o slobodi iza hidžaba

0
536
blank
Foto; Kvart Promo

Na izložbi radova studenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP), departmana za umetnost u galeriji KVART gdje su bila predstavljena ostvarenja 35 akademaca posebno je bio zapažen rad kćerke Muamera Zukorlića, Nedžme Zukorlić

Nedžme kaže za Danas da je njena slika “Triptih“ na kojoj su prikazane tri pokrivene žene dio iz ciklusa radova pod nazivom “S one strane slobode“ i da se u njemu pojam slobode i duha tretira iz drugačijeg ugla.

Ovim ciklusom počela je da se bavi u toku osnovnih studija kada se usredsredila na dublje promišljanje motiva žene s hidžabom.

“S obzirom na to da hidžab predstavlja jednu vrstu spoljašnje uniformnosti, mnogo je veći izazov zaći u područje unutrašnje diferenciranosti. Iako se naziv “Triptih’ odnosi na tri zasebne slike tematski povezane, u ovom slučaju se odnosi na tri žene koje svoju autentičnost ne pokazuje na licu ili figuri tijela, već za sobom ostavljaju trag egzotičnosti, mističnosti i slobodnog tumačenja i ‘otkrivanja’ autentičnosti”, objašnjava Nedžme Zukorlić.

Prema njenim riječima, ona je kroz svoj rad publici pokušala da približi vid slobode, koji govori o duhu i miru iza hidžaba.

“Pokušala sam da približim jedan vid slobode koji je, površno gledano, neopravdan u svojoj kontradiktornosti zbog njegove slojevitosti u čijem jezgru se nalazi žena uz njene osobenosti kao individua uz unutrašnju raznolikost i senzibilnost”, zaključuje Nedžme Zukorlić.

Na otvaranju izložbe, koja je bila prodajnog karaktera publiku je pozdravio rukovodilac departmana za umjetnost na IUNP Samir LJajić, koji je izmeđiu ostalog istakao podršku CWP grupe u organizovanju događaja, dodajući da mladi srvaraoci kroz umetnost menjaju uobičajenu sliku prostora sandžačke regije.

“Kulturna misija IUNP-a prezentovana je danas brojnim mladim stvaraocima koji kroz svoju umjetničku djelatnost i evidentni aktivizam mijenjaju uobičajenu sliku prostora sandžačke regije, kao kulturno zapuštene provincije na marginama savremenih kulturnih procesa.To je mjesto gdje se sreću historija i savremenost, istok i zapad sa svojim civilizacijskim nasljeđem i vrijednostima i gdje se na nacionalnu i vjersku izmiješanost gleda kao na pozitivan potencijal i vrijednost sa kojom se živi”, istakao je Samir Ljaljić.

Izvor: Danas.rs