Zašto je Mevlid Jašarević terorista, a Dalibor Jauković nervno rastrojen pojedinac?

0
1324
blank

“Fundamentalno se ne slažem sa uvaženim kolegom vojnim analitičarem gospodinom Aleksandrom Radićem da se u slučaju bacanja bombe na Ambasadu SAD-a u Podgorici ne radi o politički motiviranom zločinu, odnosno pribjegavanju teroru kako bi se na taj način ukazalo na određeni politički diskurs”, kaže za Index.ba vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Navodi da je Radić uzeo primjer terorističkog čina otvaranja vatre iz automatskog oružja na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

“Kazao je kako je to metodologija koja je prepoznatljiva kod izvođenja terorističkih akata svojstvenih pojedincima koji žele da se uklope u radikalne pokrete misleći pri tom na islamski radikalizam, a sasvim nešto drugo je ono što se desilo u Podgorici. Taj čin gospodin Radić pripisuje nervnom rastrojstvu pojedinca o kojoj konačan sud treba da da istraga i struka.

blank

I Mevlid Jašarević i Dalibor Jauković svoj motiv da počine individualni teroristički čin su pronašli u propagandnim pamfletima i video materijalima i drugim kibernetičkim sadržajima hibridnog rata.

I jedan i drugi su u SAD-u vidjeli vojnu silu koja nastoji da svoju političku hegemoniju nametne kao globalni standard svugdje u svijetu. Jedina temeljna razlika između njih dvojice je što pripadaju različitim socijalnim, etničkim i konfesionalnim društvenim miljeima na koje je propaganda u sklopu hibridnog rata djeluje iz različitih uglova. Naime, kod jednog je motiv za zločin bila tobože odbrana prava na ispovijedanje vjere, a kod drugog odbrana povrijeđenog nacionalnog ponosa”, pojašnjava Ahatović.

Naš sagovornik zaključuje da je terorizam svaki zločin koji ima političku pozadinu.

“Ne treba zaboraviti da je i zločinačka Islamska država Iraka i Levanta – ISIL paradržava koja za svoj terorizam ima pored vjerskih i političke motive koji su apsolutno neopravdani, neracionalni i krajnje nemoralni.

Isto tako, projekat velike Srbije je u osnovi politički projekat zasnovan na jedinstvu srpske nacije koji je svoje utemeljenje nakon raspada SFRJ našao u SR Jugoslaviji u čiji sastav je ulazila i današnja Crna Gora, kao i satelitske para-državice Republika Srpska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska Krajina.

blank

Tu činjenicu gospodin Radić želi diplomatski da zaobiđe, dok se Jauković kao počinilac terorističkog čina u Podgorici nije mogao pomiriti sa činjenicom da je ta ideja propala zbog SAD-a kao svjetskog hegemona.

Proruska retorika i izrazito neprijateljska retorika prema NATO-u i SAD-u može se i prema priznanju gospodina Radića naći na Facebook profilu pokojnog Jaukovića. Istu metu svoje frustracije samo iz vjerskih pobuda je imao i Mevlid Jašarević kada je pucao na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, stoga je apsolutno ispravna tvrdnja da se u slučaju bacanja bombe na američku ambasadu u Podgorici radi o individualnom terorističkom činu”, navodi Ahatović i zaključuje:

“Iako gospodin Radić motiv za svoje tvrdnje traži u smirivanju situacije u regionu uslijed sve jasnijeg političkog pa i fundamentalno društvenog raslojavanja koja je za NATO, a ko za ruski vojni i politički savez ODKB, javno postavljam pitanje gospodinu Radiću, da li bi imao isti stav da je utvrđeno da je počinilac bio musliman?”