Zašto je Vučić sebe proglasio “najglupljim predsjednikom na svijetu”?

0
439
blank
Screenshot/Prva TV

O tome hoće li se litijum kopati u Srbij za RSE su govorili Biljana Stojković, profesorica beogradskog Biološkog fakulteta, i Zlatko Kokanović, potpredesjednik Udruženja “Ne damo Jadar”, koje se protivi otvaranju rudnika litijuma u Srbiji zbog njihovog štetnog dejstva na okolinu.

U ovom trenutku glavni zagovornik eksploatacije litijuma u Srbiji je predsjednik Vučić. On se jada i kaje što je donio odluku o odustajanju od litujuma – jer to je bila njegova odluka, vlada je bila samo izvršilac – i kaže da je ispao nagluplji predsjednik na svijetu.

“To je Vučićev oprobani manir. On govori kako se žrtvuje za građane Srbije, onda dolaze prijetnje i grdnje, pa slijedi red hvalospjeva o sebi. To je zaista neobičan miks. On sebe predstavlja kao veoma hrabrog, velikog junaka, ali u isto vrijeme i skrhanog različitim emocijama. Ta manipulativna slika ovdje se jako dobro prodaje.

Iza izjava o tome kako je ispao najgluplji predsjednik na svijetu što je odustao od kopanja litijuma krije se namjera da se priča o litijumu ponovo stavi na dnevni red, ali sada na drugačiji način nego ranije. Prethodno se išlo silom, a sada se igra na emocije.

U tome mu, naravno, pomažu mediji koji su temelj njegove vladavine i koji obezbjeđuju da se ne može čuti nijedan glas suprotan onome što Vučić govori. Ne čuje se struka, ne čuju se ekonomisti. Samo slušamo koliki bi bio dobitak od rudnika litijuma. Niko nije napravio projekciju šta gubimo i to zauvjek, kazala je Biljana Stojković.

“S tim svojim žalopojkama Vučić se spušta na nivo običnog, niskoobrazovanog čovjeka da bi mu poručio kako se muči, kako mu je ugrožen život, kako ga svi napadaju i razapinju i tako izazvao saosjećanje. Ne znam koliko puta je pričao da su pokušani atentati na njega i njegovu porodicu.

Njegovi govori su monolozi, kod njega nema dijaloga, nema rasprava, nema sučeljavanja sa suprotnom stranom, sa strukom, pa da čujemo šta kaže on, a šta struka. Kada su srpski akademici jasno rekli da je projekt Jadar neprihvatljiv, vlast je reagovala tako što je rekla da su oni nazovi stručnjaci”, kazao je Zlatko Kokanović.

“Mi već deset godina znamo kako on funkcioniše. Znamo da on o svemu odlučuje. On to povremeno želi i da naglasi. Ali kada su u pitanju osjetljive teme, kada zna da postoji neki otpor među građanima, čak i među njegovim biračima, onda se trudi da to podmetne nekom drugom, da potpis na dokumenta ne stavi on nego neko drugi iz vlasti.

Kad je riječ o Beogradu na vodi koji je veoma sumnjiv projekat – vjerovatno u ogromnoj mjeri korupcionaški – potpis je stavila Zorana Mihajlović. Na Briselski sporazum, koji je za mnoge ljude problematičan i ima elemente koji u Srbiji mogu da izazovu neprijateljstvo prema Vučiću, potpis je stavio Ivica Dačić. On uvijek izvuče nekoga iz šešira koji će formalno da potpiše. Vučić jako vidi računa o svom rejtingu u Srbiji. On stalno govori da se za sve pita, ali kada se pojave problematična pitanja, on podmetne nekog drugog”, kaže Biljana Stojković.

Izvor: RSE