Zašto niko nije javio čelnicima Tutina da je danas Dan opštine?

0
570
blank

Ni ovog 28. maja, kao ni niz prethodnih godina, lokalna vlast iz redova SDA Sandžaka neće obilježiti rođendan svoga grada. No, sve i da su se kojim slučajem sjetili ovog značajnog datuma, aktuelna vladajuća garnitura, duboko potresena političkom krizom i vođena nadom daljeg opstanka na vlasti, nema kapaciteta za takvo što. 

Opštinski zvaničnici u Tutinu i njihove stranačke kolege u Novom Pazaru, danas su zabavljeni isčekivanjem izbornih rezultata iz Turske, željno očekujući vijesti o Erdoganovoj nesumnjivoj pobjedi, koja im donosi nadu daljeg političkog opstanaka u Sandžaku.

Dan Opštine Tutin zvanično se obilježava 28. maja počev od 2003. godine. Običaj je bio nekada da na ovaj dan u opštini Tutin bude svečana atmosfera, uz obavezno podsjećanje šta za postojanje i historiju Tutina znači ovaj datum.

U više navrata, ovim svečanostima prisustvovali ambasadori mnogih prijateljskih zemalja, gradonačelnici gradova i predsjednici opština sa područja Republike Srbije, BiH, ali i Turske.

Područje opštine Tutin prvi put se pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu, što ukazuje da je u to vrijeme ovaj kraj u administrativnom pogledu bio posebna oblast. To pismo nije sačuvano, ali je sačuvan odgovor dubrovačkog kneza gluhavičkom kadiji od 28. maja 1396. godine.

U znak sjećanja na ovaj datum, opštinski parlament Tutina 28. maj proglasio je za Dan opštine Tutin. Do sada na ovaj dan započinjani su određeni infrastrukturni projekti, održavane svečanosti, upućivane poruke. No to se već godinama ne dešava, pa i prije pandemije koronavirusa.

Građani Tutina ovaj rođendan svoga grada dočekuju u uslovima tihe “okupacije” gradskog trga “Šemsudin Kučević”, čija “rekonsktrukcija”, koja još uvijek nije okončana, će ih koštati nevjerovatnih 1,5 miliona EURA. Uz to, ime gradskog trga još uvijek nije ozvaničeno, iako nosi ime legendarnog čovjeka čijim se amanetom zaklinju ovi današnji opštinski upravitelji.

Podsjećanja radi, sada već davne 2015. godine, započela je izgradnja nove opštinske zgrade. Kamen temeljac za devetospratnicu u centru grada položen je 28. maja 2015. godine na Dan opštine Tutin.

Očekivanja su bila da će već davno ova zgrada biti puna opštinskih radnika, kao i radnika različitih republičkih službi, da će tu, kako se govorilo, građani bez lutanja dobiti sve usluge. Prema planu ovaj objekat građane Tutina trebao bi koštati oko tri miliona eura.

Zgrada čija je izgradnja započela na Dan opštine, davne 2015. godine, sasvim je jasno, čekaće svoje nove stanare, još najmanje nekoliko godina.

Zato nama jedino prostaje da građanima Tutina čestitamo 28. maj – Dan opštine.

Izvor: Sandzacke.rs