Zaustavljena agresija na kulturnu baštinu Sandžaka: Zavod zabranio radove na Arap džamiji

0
779
blank

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture donio je rješenje kojim se Islamskoj zajednici u Srbiji zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji Arap džamije, javila je RTV Novi Pazar.

Kako se navodi u dokumentu, rješenje je donijeto zbog nepostojanja uslova tehničke zaštite za izvođenje radova na tom kulturno-historijskom spomeniku.

Strah mnogobrojnih predstavnika akademske zajednice, političkog i javnog života iz Novog Pazara da će se nestručnim radovima izgubiti autentičnost Arap džamije bio je opravdan.

blank
Foto: Medin Halilović

Da se radovi izvode bez adekvatne analize stanja i projketne dokumentacije dokazalo je i rješenje o zabrani radova na krovnoj konstrukciji Arap džamije, koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Arap džamija, kao jedan od simbola i svjedoka višestoljetnog postojanja Novog Pazara, treba da služi vjernicima.

Međutim, do reakcije javnosti došlo je jer su stručnjaci utvrdili da će ovaj spomenik kulture ukoliko se radovi budu izvodili stihijski i bez jasnog plana izgubiti svoju autentičnost i historijsku vrijednost.

Kako su ranije ocijenili u gradskoj upravi Novog Pazara nestručna rekonstrukcija Arap džamije još jedna je u nizu agresija na kulturnu baštinu grada. Oni su u više navrata ukazali na nepravilnosti prilikom rekonstrukcije i revitalizacije koja se izvodi bez stručno izrađenog projekta i konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

blank
Foto: Medin Halilović

Ovih dana od Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo je rješenje o zabrani radova Islamskoj zajednici u Srbiji, gde se kaže, citiramo, da se “radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mjera tehničke zaštite”.

Rješenje Zavoda o uslovima izvođenja radova na sanaciji krova važi dvije godine, a taj rok je, kako se navodi u ovom dokumentu, istekao. Ovim rješenjem investitor, tj. Islamska zajednica u Srbiji se obavezuje da odmah po prijemu rešenja pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa, u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kultre.

U rješenju se navodi da je Zakonom o kulturnim dobrima predviđeno da se svi radovi bez prethodno dobaljevnih dozvola zabranjuju, te da se na taj način krše zakonski propisi. U dokumentu se navodi i da je Arap džamija u sklopu Stare čaršije, te da prostorno pripada kulturno–historijskoj cjelini od izuzenog značaja.

blank
Foto: Medin Halilović

Portal RTV Novi Pazar piše da je predsjednik Mešihata IZuS Mevlud Dudić svoje nedavno obraćanje na noćnom namazu na gradskom trgu u Novom Pazaru iskoristio za političku promociju. U prilogu televizije bliske ovoj Islamskoj zajednici se u prvom safu vide i predstavnici političke stranke, a među njima i lider Stranke pravde i pomirenja Mumamer Zukorlić.

“Riječi upućene protiv predstavnika gradskih vlasti i prisutvo predstavnika samo jedne poltičke partije, jasno govori o politizaciji tradiocionalnog skupa, gdje vjernici dolaze ne zbog podrške bilo kojoj stranci niti pojedincu, već da zajedno klanjaju nafila namaz.

Obzirom da je na ovom skupu pomenuta Arap džamija i zatražen novac za njenu rekonstrukciju, u novopazarskoj javnosti se sve češće može čuti pitanje da li je ova džamija otkrivena samo zbog prikupljanja novca”, piše portal RTV Novi Pazar.