Završeni pregovori u Istanbulu, Rusi poručili da će drastično smanjiti ratne aktivnosti u Kijevu

0
437
blank
Foto: Izvor: Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin kazao je nakon mirovnih pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije održanih u Istanbulu da će Moskva drastično smanjiti vojne aktivnosti u Kijevu i Čerinogvu.

Fomin tvrdi da se smanjivanje događa kako bi se “povećalo međusobno povjerenje prije daljih pregovora o dogovoru i potpisivanju mirovnog sporazuma s Ukrajinom”.

Moskva sada čini dva koraka prema Kijevu, kaže predvodnik ruske delegacije Vladimir Medinski, koji sudjeluje na pregovorima u Istanbulu.

Kako prenosi novinska agencija RIA, on je dodao da je sastanak bio konstruktivan. Prema riječima Medinskog, o ukrajinskim prijedlozima će se izvijestiti ruski predsjednik Vladimir Putin.
Navodi se i da je Moskva ponudila Kijevu da se održi sastanak između dva predsjednika kako bi pokušali da se približe mirovnom sporazumu.

Nakon razgovora, predstavnici Ukrajine tvrde da su predložili novi sistem bezbjednosnih garancija. Oni također tvrde da će Ukrajina prihvatiti neutralni status ako sistem funkcioniše.

Ukrajinska delegacija vjeruje da je bilo dovoljno napretka da se predsjednici dviju država sastanu, nešto što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta tražio, ali je Rusija odbila.

Najviši predstavnik Rusije Vladimir Medinski kaže da su razgovori bili konstruktivni. Oni će razmotriti prijedloge Ukrajine i iznijeti ih Putinu.

Medenski je rekao da će sastanak Putina i Zelenskog biti moguć samo ako ministarstva inostranih poslova odobre sporazum.