ZBOG PRIJETNJI IZ SRBIJE I RUSIJE: Albin Kurti traži da se broj NATO vojnika na Kosovu poveća

0
1780
blank
Foto: botasot.info

Zbog prijetnji iz Srbije i Rusije hitno bi bilo potrebno da se broj vojnika NATO na Kosovu znatno poveća, izjavio je u intervjuu za njemački list Welt kosovski premijer Albin Kurti.

“To bi svakako poboljšalo našu bezbijednost. Pomoglo bi nam i kada bi se više njemačkih vojnika nego do sada priključilo zaštitnim NATO-trupama (KFOR), time bi se povećala snaga odvraćanja“, rekao je Kurti.

Kosovo je, dodaje premijer, povećalo izdatke za odbranu za 52 odsto i nacionalne bezbjednosne snage (Kosovske bezbjednosne snage) u međuvremenu imaju 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Ali, kaže Kurti, “oko Kosova ima 48 srpskih vojnih baza, Rusija i Srbija blisko sarađuju u vojnoj politici i 2021. godine preduzele su 104 manevra i aktivnosti u kojima su djelimično učestvovale i bjeloruske oružane snage.“

Kurtijeva ponuda

Kada je riječ o najnovijem sporu oko putnih isprava i registarskih tablica, Kurti i u intervjuu za njemački list ostaje čvrstog stava – ali istovremeno iznosi i jednu ponudu.

“Planirane granične kontrole za srpske državljane koji žele da putuju na Kosovo i novi propisi vezani za registarske tablice biće obavezujući i važiće na neodređeno vrijeme od 1. septembra. Ali, ukoliko Srbija ubuduće pristane da ukine granične kontrole, onda ćemo i mi učiniti isto. Onda od 1. septembra ne bi bilo novih pravila“, kaže Kurti, prenosi Deutsche Welle.

Govoreći o žestokim protestima krajem jula, prilikom prvog pokušaja uvođenja novih propisa, Kurti iznosi ozbiljne optužbe na račun vlade Srbije.

“Nemire 31. jula nisu izazvali obični građani srpske manjine na sjeveru Kosova, već organizovani kriminal i oligarsi, koji su na platnim spiskovima Srbije i koji su na sastanku u Beogradu dobili instrukcije šta treba da urade na Kosovu. To je bio posao po narudžbi. Nakon što su barikade uklonjene, ja sam, u dogovoru sa SAD i EU, odložio uvođenje mjera za 30 dana”, kaže Kurti.

“Kosovo – stabilan partner EU na Zapadnom Balkanu“

“Ove jeseni ili zime, najkasnije do Božića 2022, podnijećemo zahtjev za članstvo u EU“, ponovio je Kurti je u intervjuu za njemački list, uz ocjenu da je na Zapadnom Balkanu Kosovo “najprodemokratskija i najprozapadnija zemlja“.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, smatra kosovski premijer, već su ostvarene bliske ugovorne veze sa EU, na kojima može dalje da se gradi.

“Pored toga, nakon potpuno neopravdanog napada Rusije na Ukrajinu, ugrožena je bezbijednost evropskog kontinenta. Zato bi bilo važno u Kosovu imati stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu na svojoj strani. Obje strane bi, dakle, podjednako profitirale“, zaključuje premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za njemački list Welt.