Zbog stavova o islamu: Sukob u novoj vladi Angele Merkel

0
1114
blank

Islam nije dio Njemačke, ali muslimani jesu, izjavio je u petak novi ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, u direktnoj kontradikciji sa stavovima kancelarke Angele Merkel.

“Islam nije dio Njemačke, Njemačku je stvorilo hrišćanstvo. Dio te tradicije su slobodne nedjelje, crkveni praznični dani i rituali kao što su Uskrs, Svi Sveti i Božić”, izjavio je čelnik Hrišansko socijalne unije (CSU) za današnje izdanje tabloida Bild.

Prema njegovim riječima, muslimani koji žive u Njemačkoj njen su prirodan dio, ali da to ne znači da Nijemci iz nekih lažnih razloga i razmatranja odustaju od specifičnih tradicija i običaja.

“Moja poruka je: muslimani moraju živiti s nama, nećemo živiti jedni pokraj drugih. U cilju ostvarenja toga, potrebno nam je obostrano razumijevanje. To se može ostvariti samo kada razgovaramo jedni s drugima”, izjavio je Seehofer.

Odgovarajući na stavove ministra u njenoj vladi, kancelarka Angela Merkel ponovila je svoj stav da su muslimanski građani i njihova religija dio Njemačke.

“Njemačkih četiri miliona muslimana pripadaju Njemačkoj, baš kao što i njihova religija pripada Njemačkoj”, odgovorila je Merkel, koja se često sukobljavala s bivšim bavarskim premijerom oko pitanja imigracije, prenosi dpa.