“Zeleni ćulah” u praksi: BNV najavljuje PARALELNI SISTEM obrazovanja

0
1462
blank

Otvorena namjera Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) “da razmotri modalitete izlaska iz obrazovnog sistema Republike Srbije”, začuđujuće jasno slijedi instrukcije precizirane u tajnom dokumentu albanizacije Sandžaka pod imenom “Zeleni ćulah”.

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je saopćilo da će, ukoliko nadležne državne institucije ne stanu u zaštitu Ustava i zakona, razmotriti modalitete izlaska iz obrazovnog sistema Republike Srbije, sa ciljem da zaštiti bošnjačku djecu od asimilacije i pokušaja politizacije obrazovnih institucija.

Kako se navodi, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali su jučer sastanak u Ministarstvu prosvjete sa državnim sekretarom, pomoćnikom ministra i načelnikom prosvjetne inspekcije u cilju prevazilaženja problema nastalog u vezi izbor direktora u OŠ “Avdo Međedović”.

Potpuno negiranje države, državnih i sudskih organa Republike Srbije, proglašavanjem da su oni srpski i fašistički, izgradnja uporednog sistema obrazovanja i odbrane, dio je planova velikoalbanskih planera u Sandžaku sadržanih u dokumentu “Zeleni ćulah”, o čemu su Sandžačke ranije opširnije pisale.

Ovakvim netaktičkim potezima BNV uvodi Bošnjake u kriznu zonu, što može imati nesagledive posljedice i povećati, na jednoj strani represiju države, a na drugoj pospiješiti jako izražen trend odlaska Bošnjaka s ovih prostora. Na kraju korist od toga mogu izvući svi ostali, sem Bošnjaka i Sandžaka.

U obavještajno-propagandnom dokumentu “Zeleni ćulah” proces albanizacije Sandžaka zamišljen je u nekoliko faza, a jedan dio plana odnosi se na orjentaciju bošnjačke politike u Sandžaku. Naglašeno je da ju je potrebno radikalizirati tako što će biti do krajnje mjere konfrotirana sa srpskom i to po ugledu na albansku politiku tokom devedesetih na Kosovu.

Valja podsjetiti na saznanja da je kao jedan od krajnjih ciljeva u ovom dokumentu navedena tendencija da se na narednom popisu stanovništva u Sandžaku stvori klima i politička potpora kako bi se jedan dio Bošnjaka počeo izjašnjavati kao Albanci. Planeri smatraju svojim uspjehom ukoliko procenat Albanaca na narednom popisu u srbijanskom dijelu Sandžaka podignu na minimalno 10%.

Naravno, plan je da se jedan dio Bošnjaka izjasni kao Albanci, a koji bi propagandom iz godine u godinu rastao. Time bi ova politika zapravo polučila smanjenje broja Bošnjaka, a samim tim i njihovog političkog i svakog drugog uticaja.

Velikoalbanski planeri zaključuju da se pitanje Sandžaka uvijek može koristiti kao vid pritiska na Srbiju za ostvarenje ciljeva na Kosovu.

Izvor: Sandzacke.rs