Zeman festival u Novom Pazaru

0
919
blank

Prvi World Music Fest “Zeman” koji njeguje muziku nastalu miješanjem savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom biće održan u Novom Pazaru od 9. do 11. avgusta, najavio je umjetnički direktor ove manifestacije Mirza Redžepagić.

On je u programu Sto plus radija istakao da će tokom tri večeri festivala publika uživati u zvucima tradicionalne bosanske sevdalinke i flamenka, a osam najboljih izvođača odabranih konkursom će se publici predstaviti tokom takmičarske večeri.

“Konkurs za pjevače tradicionalne muzike i muzike napisane u maniru sevdaha je u toku i trajaće do 20.jula, nakon čega će stručni žiri odabrati osam najboljih izvođača koji će se predstaviti u finalnoj noći. Za troje najboljih predviđene su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 150 eura, rekao je Redžepagić.

On je dodao da će se publici u okviru festivala predstaviti sastav “Sevdah duende” iz Sarajeva, sarajevski sazlija Jusuf Brkić, i beogradski ansambl “Rahat” koji neguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala održaće se i dvije muzičke radionice na kojima će biti ostvarena saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umjetnika i stručnjaka iz oblasti muzike.

Pokrovitelji festivala su Grad Novi Pazar i Kulturni centar.