Žene iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina spremne za platu programera!

0
1629
blank

Obuku iz Jave i veb-programiranja završilo je 30 žena iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice, a sprovelo ju je udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara.

Ovo je jedan od 10 projekata koje je odobrilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na javnom konkursu za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017.

“Dio ste programa za koji vjerujem da ne samo da će vama donijeti ličnu korist i zadovoljstvo već će i doprineti razvoju digitalne privrede u Srbiji, ali i motivisanju žena da se u većem broju uključe u digitalne trendove”, poručila je svežim programerkama Tatjana Matić, državni sekretar u resornom ministarstvu.

Ona je navela da, prema istraživanju ministarstva, nema velike razlike između polova u upotrebi novih tehnologija.

“Ženama su bliske nove tehnologije kada je riječ o upotrebi, dok u samom sektoru, i naročito na vodećim pozicijama u IT kompanijama, preovlađuju muškarci, a žene su zastupljene sa svega 20 procenata, što je ujedno i evropski prosek”, rekla je ona, najavivši da će u odnosu na rezultate svih realizovanih projekata, program prekvalifikacija žena u IKT biti proširen u narednom ciklusu.

Ovaj program se sprovodi za ukupno 230 polaznica i u Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, a cilj mu je podsticanje rodne ravnopravnosti u sektoru u kojem žene nisu dovoljno zastupljene.