ZNAJU LI NEŠTO VIŠE? Šveđani preplavili ulice, restorane, djeca idu u školu

0
877
blank

U poređenju s kompletnom Europom (osim Bjelorusije), Švedska i danas živi relativno normalno.

Osnovne škole i vrtići rade, većina zaposlenih dolazi na radna mjesta ili radi od kuće, sve su trgovine otvorene, javni prijevoz nije ukinut, a većina ugostiteljskih objekata te drugih uslužnih djelatnosti isto još niti ne razmišlja o zatvaranju.

Tek je u petak premijer Stefan Löfven objavio kako više nisu dopuštena javna okupljanja s više od 50 osoba, ali to se ne odnosi na okupljanja ljudi u trgovačkim centrima, javnom prijevozu ili radnim mjestima na kojima je nemoguće drukčije organizirati proizvodne procese.

blank

Švedska strategija borbe protiv globalne zaraze, podijelila je naučnike i naučne stručnjake širom svijeta, ali i u samo Švedskoj, dok građani smatraju kako je ova metoda ispravna.

Naime, 62 posto Šveđana vjeruje da se njihova zemlja s pandemijom nosi “dobro ili jako dobro”, a samo 13 posto smatra da su metode i mjere “loše ili jako loše”.

“Švedska mora odmah promijeniti smjer kako bi izbjegla katastrofalan razvoj sličan onome što se događa u Italiji. Švedska je samo koji tjedan iza Italije. Ondje je cijela zemlja zatvorena, isto kao Francuska, Španjolska, pa čak i Njemačka. Takva mjera dat će rezultata za nekoliko nedjelja. Zašto oklijevati?” pitaju se u svom zajedničkom istupu u dnevnom listu Dagen Nyheteru doktor filozofije Stefan Hanson i docentica epidemiologije na Institutu Karolinska Claudia Hanson.

blank

Annika Linde, bišvi glavni državni epidemiolog, ovako je objasnila švedski pristup pandemiji:

“U moderno doba još nismo imali ovakvu pandemiju i zato ne znamo što je ispravno, a što nije. Zavod za javno zdravstvo odlučio se za strategiju koja je dugoročno možda najbolja, postupno popuštanje pred pandemijom i istodobna zaštita rizičnih skupina. Mnogo toga ukazuje da će virus oslabiti tijekom ljeta i potom se vratiti najesen. Tada će se ova strategija isplatiti. Ako se do jeseni zarazi 60 posto Šveđana, imat ćemo vrlo malo problema u odnosu na zemlje koje su sada potpuno zatvorile svoje zajednice”, rekla je Linde, koja je glavna državna epidemiologinja bila od 2005. do 2013. godine, prenosi Index.

Što vi mislite, hoće li Šveđane spasiti ”imunitet krda” ili su trebali učiniti sve kao i većina ostalih zemalja EU?

Izvor: Index.hr / Dnevno.hr