Zoranić: Izlivanje fekalne kanalizacije u riječna korita u Novom Pazaru uskoro postaje prošlost

0
299
blank
Screenshot

Izlivanje fekalne kanalizacije u riječna korita u Novom Pazaru biće samo ružna uspomena, tvrde nadležni u gradskoj upravi. Regulacija korita rijeka Trnavica, Jošanica i Raška paralelno se odvija sa izgradnjom mreže kolektora, koja obuhvata primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu.

Nadležni u gradskoj upravi posvećeni su ovom problemu već dvije godine i sarađuju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vladom Republike Srbije. Kineski CRBC finansira ovaj posao kao dio šireg projekta “Čista Srbija”.

Planirana realizacija će osigurati da se cijelokupna gradska teritorija, uključujući i riječne tokove izvan grada, pokrije kolektorskom mrežom.

Kasim Zoranić, aktuelni odbornik SDP-a i bivši zamjenik direktora u JVP “Srbijavode”, bio je jedan od pionira ove ideje i radi na njoj već godinama.

“Uz korićenje Trnavice, u dužini od 3,6 km, planiramo izgradnju puta s obje strane rijeke i mostova za saobraćaj”, kaže Zoranić i naglašava da je put od presudne važnosti za lokalno stanovništvo, te da će neki objekti morati biti uklonjeni kako bi se omogućila njegova izgradnja.

Za sve one koji prate dinamiku ovog projekta, tender za izbor izvođača radova na regulaciji korita tri navedene rijeke raspisan je jučer i traje mjesec dana. Mehanizacija će u koritima rijeka, prema riječima nadležnih, biti već u novembru.

Opširnije u prilogu RTV Novi Pazar: