Zukorlić čestitao Dan državnosti BiH: Bošnjaci Sandžaka uvijek uz svoju matičnu državu

0
593
blank

Novoizabrani predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić čestitao je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

“ZAVNOBIH, čije je zasijedanje održano 25.11.1943. godine u Mrkonjić gradu, bio je odgovor naroda BiH da na temelju kulture dogovora, kao jedne od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka, uređuju svoje međusobne odnose i odnose sa drugim narodima i državama.

U svojoj povijesti, Bosna i Bošnjaci su u svim bremenitim vremenima teške odluke donosili na temelju dogovora, i u tome je snaga naše matične države. Vjerujem da će se i ova trenutačna dramatična iskušenja kroz koja prolazi moj i drugi narodi Bosne i Hercegovine prevazići dogovorom na principima pravde i pomirenja baziranim na univerzalnim vrijednostima jednako važećim za sve strukture stanovništva i sve narode kojima je Bosna i Hercegovina domovinski prostor življenja. Tako mi vidimo našu Bosnu i tako nas je učio i naš rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je kazao:

‘Kultura dogovora predstavlja jednu od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka. Dogovor kao kulturno-civilizacijska vrijednost može se uspostavljati i održavati jedino uz postojanje i poštivanje jasnih principa jednako važećih za sve strane dogovora. Status principa imaju samo ona pravila bazirana na univerzalnoj vrijednosti pravde uspostavljene od strane Stvoritelja’.

Polažemo nadu u mudre i pametne glave u našoj matici Bosni i Hercegovini da će svojim znanjem, vještinama, umijećem, iskustvom i predanim radom očuvati naše višehiljadugodišnje postojanje i osigurati svim narodima Bosne i Hercegovine prosperitetan i blagodetan život.

Mi Bošnjaci iz Sandžaka i drugih dijelova izvan današnje teritorije Države Bosne i Hercegovine uvijek smo uz našu matičnu državu, nosimo je u prsima i čuvamo u srcima.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!”