Zukorlić: Jednom muftija, zauvijek muftija!

0
857
blank
Foto: Klix.ba/Arhiv

Narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Pravac” na TV Pink 3, gdje je govorio o rezultatima, procesu i utiscima nakon izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.

Zukorlić je istakao da mnogi nisu očekivali njegovo povlačenje sa funkcije muftije i ulazak u politiku. Sama uniforma vjerskog dostojnika u islamu nije toliko strog momenat, pa i uloge vođenja zajednice, kako kaže, nisu eksplicitno krute i čvrste u odnosu na ciljne aktivnosti.

“Iako sam tada prestao da budem muftija, u administrativnom smislu, nisam prestao biti muftija u vjersko-titularnom smislu. To je nešto što dobijete i prati vas dok ste živi”, kazao je Zukorlić.

On je otkrio da je kandidatura za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH i za njega bila donekle iznenađenje.

“Prema proceduri, nije predviđeno da kandidujete sebe, već vas kandiduju određene strukture islamske zajednice. Ja sam, dva dana prije nego što sam zvanično predložen, obaviješten da je u planu da me predlože i to mi je bilo iznenađenje jer sam, ovo što sada radim, preuzeo do kraja ozbiljno, i refleksno sam želeo da odbijem ponudu. Međutim, u trenutku sam zastao i kazao sebi „ako me predlažu, a ja to odbijem, to bi bilo sebično“. S druge strane, ja nisam prestao da budem u islamskoj zajednici i čak je jedan od razloga da odem u politiku bila i islamska zajednica, koja je na razne načine i godinama bila ugrožavana”, objasnio je Zukorlić.

Kako kaže, shvatio je da prihvatanjem kandidature može pomoći islamskoj zajednici iz politike.

“Shvatio sam da ne možemo graditi dobre odnose između islamske zajednice i države, ukoliko nemamo čiste, dobre i zdrave odnose između srpskog i bošnjačkog naroda, te i tu postoji šansa da, kroz politiku, mnogo uradim i doprinesem”, rekao je Zukorlić.

Na konstataciju novinarke da se aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović jako obradovao nakon reizbora, akademik Muamer Zukorlić istakao da je imao korektne i dobre odnose, bez obzira na izbornu atmosferu.

“Iskreno, ja sam u jednom razgovoru sa njim 10-ak dana prije izbora, jer smo imali vrlo korektne i vrlo dobre odnose bez obzira na izbornu atmosferu, kazao da sam na sve spreman osim na to da pobijedim, prosto da bi relaksirao sve te odnose. S druge strane ga i razumijem, da budem malo neskroman ali imati protivkandidata mene, nimalo nije prijatan osjećaj u bilo kojoj varijanti pa makar ona bila i na ovaj način postavljena, kava je bila, tako da ga potpuno razumijem. S druge strane definitivno što je između ostalog jedan od razloga i prihvatanja moje kandidature jeste upravo to što je sama pozicija reisu-l-uleme i njegov uspjeh sada i na ovim izborima zapravo višestruko dobio na legitimnosti nego da nije bilo moje kandidature, pošto se pokazalo ipak da su druga dva kandidata ne tako tvrdi u ozbiljnosti predstavljanja svog programa i sudjelovanja u tim izborima”, naveo je Zukorlić.

Zukorlić je naglasio da ga eksplicitni naslovi o kandidaturi za reisu-l-ulemu nisu dodirivali.

“Nekoliko glasila koja su bila ogorčena na moju kandidaturu u Sarajevu, oni su čak bili eksplicitni sa naslovima Vučićev kandidat, hoće da nam preuzmu zajednicu u Beograd i takve besmislenosti i ti autori koji su nedorasli likovi, očito poručeni tekstovi od određenih politika i sada imate ono ako mi imamo tu interese politike onda mora da ima i neko drugi, tako da je to zapravo u tom paketu iako iskreno mene to nije pomjeralo iz razloga što je na kraju krajeva ono što ja radim tri decenije i kroz praktično materijalno djelo, i kroz pisano djelo, i kroz javnu riječ i kroz sve ostalo toliko ovjerilo i uspostavilo taj moj kredibilitet da mene te stvari apsolutno nisu dodirivale. Ja sam, kao što su ostali mogli pratit, toliko mirno i hladnokrvno proveo cjelokupnu prezentaciju odnosno kampanju da nisam niti jednu nervoznu riječ izgovorio čak ni prema njima iako sam imao kapaciteta za sve to ali u svakom slučaju to samo ovjerava značaj moje kandidature”, rekao je Zukorlić.

Izvor: SANA